(Foto: Ymere)
(Foto: Ymere)

Huisvestingsverordening moet schaarse woningen beter verdelen

ALMERE – Op 1 juli 2019 is de huidige Huisvestingsverordening Almere in werking getreden. Een huisvestingsverordening is geldig voor vier jaar. Het doel van deze verordening is om de schaarse woningen in Almere beter en eerlijker te verdelen. Het is geen middel om de woningcrisis op te lossen.

Door Robert Mienstra

De gemeenteraad kon afgelopen donderdag tijdens de Politieke Markt ideeën aandragen om de huisvestingsverordening aan te passen en te verbeteren. Een aantal partijen pleitte voor meer sociale huurwoningen in Almere, maar daar gaat de huisvestingsverordening niet over. Dat hoort thuis in de woonvisie die overigens al is vastgesteld.

Ideeën

Er was een aantal ideeën van de partijen. Het lotingssysteem wordt waarschijnlijk afgeschaft. Maar er moet dan wel een oplossing komen voor jongeren en spoedzoekers. Voor hen zouden dan toch nog een soort lotingssysteem kunnen komen. Of er moeten woningen ‘gelabeld’ worden voor die doelgroepen.

Inschrijfgeld

Verder zijn er partijen die willen dat het inschrijfgeld voor Woningnet omlaaggaat. Dat is nu twintig euro per jaar. Op dit moment komt daar zoveel geld door binnen dat de gemeente inmiddels een spaarpotje heeft van 1,4 miljoen. 'Kunnen de inschrijfkosten hierdoor niet omlaag?', was een vraag.
Om doorstroming te bevorderen zouden ook de woningen in de middenhuur opgenomen moeten worden in de huisvestingsverordening. En ouderen zouden begeleid moeten worden bij doorstroming van hun te grote woning naar een kleinere woning. Ook dit zou de doorstroming kunnen verbeteren.

Tijdsdruk

Het raadsvoorstel voor een aangepast huisvestingsverordening kwam anderhalf jaar later naar de raad dan aanvankelijk beoogd. De huidige verordening vervalt op 1 juli 2023. Dit roept de vraag op of er niet opnieuw tijdsdruk is ontstaan, en of een tijdige inhoudelijke herziening nog haalbaar is.