De schakers in actie tijdens de editie van 2019 (Foto: aangeleverd)
De schakers in actie tijdens de editie van 2019 (Foto: aangeleverd)

Grootste schoolschaaktoernooi viert dertigste editie

POORT - Voor de 32ste keer organiseert Schaakvereniging Almere in samenwerking met Schaakbond Groot Amsterdam het School-Schaak-Toernooi Almere. Alle basisscholen uit de regio kunnen hieraan deelnemen en de hoogst geëindigde teams plaatsen zich voor de regionale wedstrijden in Amsterdam. Het winnende team in Amsterdam plaatst zich uiteindelijk voor het Nederlands Kampioenschap School schaken. 

Door Henk Mathlener

Het Schoolschaken is begonnen in 1989 en was een initiatief van Ton Sprong, die alle jaren nog steeds de grote initiator van dit unieke evenement is. Deze Almeerder is sinds jaar en dag vrijwilliger, speler, scheidsrechter, materiaalman en promotor van Schaakvereniging Almere. “Dat zijn een paar taken die ik toen of nog vervul binnen de vereniging", zegt Sprong. "In die tijd wilden we onze vereniging promoten en jeugdleden werven. En wat is er nu niet mooier om dat te doen middels een toernooi? Dus begonnen we in 1989 met een klein clubje scholen uit Haven, die in Corrosia gingen schaken.”

Groot succes

Het werd al gauw een groot succes en ruimte in Corrosia werd te klein voor alle deelnemers. En dus werd er een paar jaar gespeeld in de Groene Wig, het Kardoes en om daarna via Echnaton en OVC uit te komen in de Topsporthal. Sprong: “We zijn al die jaren flink gegroeid en spelen sinds 2016 in deze prachtige hal. Dat moet ook wel, want we hebben een keer 114 teams gehad, met in totaal 550 deelnemers. Daarbij komen dan nog 500 tot 1000 toeschouwers en de overstap is verklaard."

91 teams

Ook dit jaar hebben zich alweer 91 teams ingeschreven voor het grootste schoolschaaktoernooi van Nederland, dat op 18 maart zal plaatsvinden. Voor die tijd moet er nog best veel georganiseerd worden en op de dag zelf zorgen ruim 25 vrijwilligers ervoor dat het als een geoliede machine verloopt. “Onze grootste angst is altijd dat er een stroomstoring zal komen", zegt Sprong. "Dat hebben we één keer gehad. Gelukkig was het na een half uur over en kon er weer geschaakt worden. Voor de rest eigenlijk alleen maar hoogtepunten met ons 30 jaar bestaan in de Topsporthal en alle teams die jaarlijks doordringen tot de landelijke finales. En zelfs Almeerse schoolteams die doorstromen naar de 36 beste teams van Nederland. En dat is natuurlijk fantastisch, als je weet dat er 2500 tot 3000 teams deelgenomen hebben.”
Tot slot zou er voor Ton Sprong nog een hoogtepunt bij komen, als er in de komende tijd een vervanger voor zijn functie(s) wordt gevonden. “Ik vind het nog altijd leuk, schaak zelf ook nog graag en je blijft er jong bij. Maar je moet een keertje stoppen en een extra vakantie naar Spanje is altijd fijn.”