(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Verstopping elektriciteitsnetwerk ‘groot risico’ voor ontwikkeling Almere

Politiek

ALMERE – Netbeheerder TenneT voorziet tot het jaar 2029 problemen met de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Dat heeft het bedrijf laten weten aan het college van Almere. Die vreest dat deze verstopping van het net een groot risico is voor de ontwikkeling van Almere.

Het college schrijft dat in antwoord op vragen die GroenLinks heeft gesteld. De gevolgen van de netverstopping zijn dat Lander sinds 17 november van vorig jaar geen nieuwe aanvragen van grootverbruik-klanten (supermarkten, zwembaden, scholen, bedrijven) meer honoreert. Daarnaast kunnen bestaande grootverbruik-klanten geen extra vermogen voor de levering van elektriciteit meer aanvragen. Alle aanvragen komen op een wachtlijst. Het college ziet de verstopping op het netwerk als een ‘groot risico’ voor de ontwikkeling van Almere de komende jaren.

Beperkt

‘Wij zouden niets liever dan concrete stappen willen nemen om de verdere ontwikkeling van onze stad op dit aspect doorgang te laten vinden’, schrijft het college. ‘Feit is echter dat wij als lokale overheid hierin een zeer beperkt handelingsperspectief hebben en nauwelijks tot geen bevoegdheden hebben richting concrete oplossingen.’ Wel geeft het college aan dat Tennet momenteel onderzoek doet voor de inzet van flexibel vermogen bij grootverbruikers. De uitkomsten hiervan worden deze zomer verwacht. Ook wordt naar andere alternatieven gekeken.

Capaciteit

Een ander struikelblok is de aanvraagprocedure als er te zijner tijd meer capaciteit voorhanden komt. GroenLinks wilde weten of bijvoorbeeld een casino dan voorrang krijgt boven een school, domweg omdat ze de aanvraag eerder hebben ingediend. Het college beaamt dit maar stelt tegelijkertijd dat dit wettelijk uitgangspunt eigenlijk niet langer houdbaar is. Verschillende gemeenten in het land hebben het Rijk daar inmiddels al op gewezen. 

Pilots

Voor particulieren en bedrijven lopen in Almere er inmiddels pilotprojecten waarbij er meer balans komt in de afname van elektriciteit, waarbij gebruikers onderling elektriciteit kunnen uitleveren. In Haven gebruiken een aantal bewoners een app waarop te zien is hoeveel energie in de buurt wordt opgewekt en verbruikt. Op zonnige dagen kan meer benut worden. Het echte delen (“ik heb stroom over en wil dat delen met mijn buren”) is wettelijk niet mogelijk. Op de bedrijventerreinen De Vaart en Stichtsekant loopt ook een pilot.