Een intimiderende tekst op straat gekrijt. (Foto: aangeleverd)
Een intimiderende tekst op straat gekrijt. (Foto: aangeleverd)

Almeers project tegen intimidatie vrouwen

Algemeen

ALMERE – Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Juist op deze dag wordt in Almere het project ‘Cat Calls of Ally’ gestart, gericht om intimiderende opmerkingen richting vrouwen en meisjes zichtbaar te maken. Zij kunnen vanaf nu voorbeelden melden.

Veel vrouwen en meisjes worden regelmatig uitgescholden, krijgen (agressieve) seksueel getinte opmerkingen te horen of worden een tijdje achtervolgd. Dat worden ‘Cat Calls’ genoemd. Vrouwen worden nageroepen met opmerkingen als ‘hé, lekker ding’ of ‘waar gaan die mooie beentjes naar toe?’ Voor veel van hen is dit onderdeel van het dagelijks leven. Toch wordt dat volgens de initiatiefnemers veel te weinig in de openbaarheid gebracht. En waar niet over gesproken wordt, is niet aan te pakken. 

Cat Calls

Wereldwijd worden daarom acties gestart om straatintimidatie onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld via social media. De actie ‘Cat calls of Amsterdam’ is daar een voorbeeld van. De intimiderende opmerking wordt dan woord voor woord gekrijt op de plek waar het incident gebeurde met daarbij de hashtag #stopstreetharassment. Daarna wordt het bericht via social media gedeeld om de dialoog te stimuleren.

Almere

Ook in Almere wordt nu deze actie gestart onder de naam ‘Cat Calls of Ally’. Daar hebben de initiatiefnemers ervaringen voor nodig. Meisjes en vrouwen die ooit intimidatie hebben moeten meemaken, kunnen dat aangeven via een Instagram-DM, of door anoniem het formulier in te vullen dat te vinden is in de bio van instagram. Het kan ook door een e-mail te sturen naar catcallsofally@gmail.com. De organisatie zorgt er dan voor dat de ervaring niet onopgemerkt blijft en letterlijk zichtbaar wordt op straat met krijt.