De Weerwaterbrug. (Foto: Natalja van Elst)
De Weerwaterbrug. (Foto: Natalja van Elst)

Weerwaterbrug vergroot natuurbeleving Almeerders, ‘Verlichting is vleermuisvriendelijk’

Algemeen

ALMERE - De Weerwaterbrug tussen het Lumièrepark en de toekomstige stadswijk Hortus wordt sinds hij geopend is door veel Almeerders gebruikt om een Rondje Weerwater te doen. “In het belang van het doel ‘Donkere Nachten’ uit de Visie Ecologie is de verlichting van de brug zo ontworpen dat de brug wordt aangelicht zonder de omgeving onnodig te beschijnen”, zegt stadsecoloog Natalja van Elst, “dit is nodig voor onder meer de vleermuizen.”

Door Robert Mienstra

“Vleermuizen, waaronder de Meervleermuis en ook bevers, ondervinden door de aangepaste verlichting geen verstoring en kunnen in de nacht hun gang blijven gang. Dit maakt de brug niet alleen heel duurzaam, maar ook waardevol voor de ecologie rondom het hart van de stad”, vertelt Van Elst. ”De energie voor ledverlichting komt overigens van een pergola met zonnepanelen aan de noordzijde van de brug.” Juist de Meervleermuizen gedijen goed bij het Weerwater. “Als een lamp zou reflecteren op het water, dan komt de Meervleermuis niet terug. Gelukkig is dat nu niet het geval. Ze hebben een vliegroute vanaf de brug bij het kasteel onder de A6-brug door en komen zo foerageren boven het Weerwater. Daar vangen ze per dier zo’n 3000 muggen en motten per nacht. En let wel, het is bijzonder dat de Meervleermuis gedijt boven het Weerwater, want het is een zeldzame soort.”

Ontginningsfase

De ontwerpers van Quist Wintermans Architekten hebben zich laten inspireren door de natuur en haar vloeiende vormen. Deze is herkenbaar aan het slingerende brugtracé, elegante brugdek, constructie en de sierlijke pijlers. De balustrade van bamboe herinnert in vorm aan rietstengels wat verwijst naar de kenmerkende en bijzonder mooie wetlands van Almere en de ontginningshistorie van de Flevopolder. 

 

Kreken

De kronkelende vorm van de brug is ontworpen met het oog op de beleving van de oversteek met aan de ene kant uitzicht op het bos en aan de andere kant de skyline van Almere. “Een verwijzing naar de kronkelende kreken die hier, lang vóór de aanleg van de stad, het landschap bepaalden”, legt de stadsecoloog uit. 

Locatie

“De locatie van de brug is door de inwoners van Almere bedacht”, vertelt Van Elst. “In de stadsdebatten die eind jaren 2000 gehouden zijn, hebben de bewoners van Almere aangegeven dat de 7 km van het oorspronkelijke ‘Rondje Weerwater’ eigenlijk te lang was en het idee geopperd om een brug aan te brengen zodat er een rondje van 5 km zou ontstaan. In 2018 hebben de inwoners van Almere gestemd op hun favoriete ontwerp voor de brug. 71% van alle stemmen koos het huidige ontwerp met zijn sierlijke vormen.”

Veel Almeerders denken dat de Weerwaterbrug met de Floriade te maken had. Maar het idee voor de brug is dus lang voor de Floriade al geopperd.