Hetty bij de Bomenboot in Haven. (Foto: Bob Cramm)
Hetty bij de Bomenboot in Haven. (Foto: Bob Cramm)

De Kunstambassadeur: erfgoedmarker de Bomenboot

Cultuur

ALMERE - Kunstambassadeurs zijn stadgenoten die vertellen over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Hetty Cramm, Kunstambassadeur van Erfgoedmarker de Bomenboot in de Grasmeent langs het Kerkhofpad in Almere Haven.

“Toen ik in 2021 gevraagd werd om Kunstambassadeur te worden en ik nadacht over welk kunstwerk ik dan onder mijn hoede zou nemen, kwam ik uit op een kunstwerk dat niet ver van mijn woonadres te vinden is. Ik woon in de Meenten in Almere Haven en vlak bij mij om de hoek staat sinds 2007 het kunstwerk de ‘Bomenboot’ dat mij altijd al heeft aangesproken, maar wat ik nooit als kunstwerk zag, maar eerder als een monument.

Scheepswrak

Het gaat om het werk van Nout Visser (1944-2018) dat een scheepswrak markeert. Het bestaat uit 22 zomereiken die samen de gespiegelde vorm van de eikenhouten romp van het in de 16de eeuw gezonken vrachtschip (18 bij 4.25 meter) vormen. Het wrak werd in 1980 gevonden bij de aanleg van het Kerkhofpad tussen de Grasmeent en de manege. In eerste instantie werden de toppen van de jonge boompjes bij elkaar gebonden met touwen en latten, zodat de vorm van een omgekeerde scheepsromp ontstond. Nu de bomen volwassen zijn, staan ze los van elkaar maar is evengoed de vorm van het schip nog goed zichtbaar.”

Kijk voor meer kunstwerken en interviews op kunstambassadeurs.nl