Gratis bomen snel weg. (Foto: Fred Rotgans)
Gratis bomen snel weg. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Almeerders halen gratis bomen op

Algemeen

HOUT – Almeerders grepen afgelopen zaterdag de kans om een gratis boom op te halen. Het betrof een actie van Meer Bomen Nu. De honderden bomen waren binnen de kortste keren opgehaald. 

Een club enthousiaste vergroeners heeft in de afgelopen maanden wel 10.000 bomen en struiken verzameld in Flevoland. Deze boompjes stonden op plekken waar ze niet groot mogen worden. De zaailingen zijn van (veelal inheemse) bomen en struiken en zijn tussen de 50 en 200 cm. De bomen in Almere werden verzameld op de Burchard de Volderstraat. Almeerders mochten daar een gratis zaailing ophalen. Dat was niet aan dovemansoren gericht. In no-time waren de bomen vergeven.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Vrijwilligers scheppen deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren, voedselbossen en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen.