Reekalf. (Foto: Staatsbosbeheer)
Reekalf. (Foto: Staatsbosbeheer)

Boswachters in actie voor rustige kraamkamer in de natuur

ALMERE - Boswachters van Staatsbosbeheer maken in deze periode, waarin veel jonge dieren worden geboren, vaker hun rondes door de Almeerse natuurgebieden. Zij gaan met bezoekers in gesprek over de kwetsbaarheid van de natuur. 

"De stadsbossen worden dagelijks druk bezocht. Steeds vaker zien wij nieuwe doelgroepen verschijnen of krijgen wij nieuwe aanvragen van activiteiten binnen", aldus boswachter Amy Zeeman. "Het is mooi om te zien dat iedereen zo van de natuur geniet, maar we moeten de natuur wel blijven beschermen. Juist in deze periode wanneer er veel jonge dieren worden geboren zoals reeën, vosjes en vele vogels."

Aandachtsgebieden

Een week voor het broedseizoen staat voorlichting over de kwetsbaarheid in de natuur centraal. De boswachters gaan extra letten op de ‘aandachtsgebieden’. Zeeman: "Dit zijn gebieden waar het al een tijdje onrustig is door bijvoorbeeld bezoekers die regelmatig van de paden af gaan, waar nachtelijke activiteiten plaatsvinden, honden die niet onder appél staan in losloopgebieden of honden die los lopen terwijl dat niet is toegestaan."

Meldingen over loslopende honden

"Er komen steeds meer meldingen binnen over honden die niet aangelijnd lopen en reeën opjagen met alle nare gevolgen vandien. Reeën rennen zich letterlijk dood, het vluchten eindigt hangend in een raster, of ze worden aangereden of doodgebeten", vertelt Zeeman. "Ook broedende vogels lijden onder de verstoring door loslopende honden, maar ook van bezoekers die hun wandeling dwars door het bosvak maken. Er is een grote kans dat vogels dan hun nesten verlaten, waardoor hun ritme om de eieren uit te broeden verstoord wordt.’’

Leukste aangelijnde hond

Met de start van het broedseizoen vanaf 15 maart zal er weer gehandhaafd worden en kunnen mensen een boete krijgen wanneer zij zich niet aan de regels houden. Naast boetes wilt Staatsbosbeheer hondeneigenaren die zich altijd netjes aan de regels houden belonen. Met dank aan Jumper Diersuper Almere delen boswachters tijdens de voorlichtingscampagne zakjes met hondenkoekjes uit aan de hondenbezitters die hun hond netjes aangelijnd hebben. 

Tot 22 maart kunnen hondeneigenaren ook een foto delen op Facebook of Instagram van hun aangelijnde viervoeter. Alle foto’s worden na 22 maart gedeeld op de sociale mediakanalen van de boswachter (@Boswachter Amy) waarna het publiek mag stemmen tot 29 maart. De drie foto's met de meeste likes winnen een prijs, met dank aan KC Pampus Almere, Time 4 Dogs en Jumper Diersuper Almere.