De Floriade blijft de gemoederen bezighouden. (Foto: Corrie Nieuwendijk-Weber)
De Floriade blijft de gemoederen bezighouden. (Foto: Corrie Nieuwendijk-Weber)

Weerwind

Ik zou heel graag willen dat de briefschrijver van vorige week, Peter Kemper, mijn privé chauffeur wordt. Voor 2000 euro per 5000 kilometer doe ik mijn eigen auto weg, een absoluut koopje in deze dure tijden. Graag zie ik je verschijnen in een snelle Audi A6. Ik vertrouw erop dat je snel kunt rijden vanwege de vele illegale activiteiten die ik dan met jou als chauffeur zal ondernemen. Ook zul je het grootste deel van de tijd ‘s nachts werken. Ik hoop dat we er mee weg komen.

Daan de Jong, De Marken


Floriadeflop

In het stuk Klokkenluiders: ‘Floriadeflop nog veel groter’ wordt m.i. de vinger nog weer eens nadrukkelijk op de zere plek gelegd. En wordt ook duidelijk blootgelegd het voortschrijdend bestuurlijk onvermogen van de gemeente en zijn bestuurders, dat in de afgelopen jaren tot ongekende hoogte is gestegen! Helaas plukken de inwoners door de voortdurende arrogantie/zelfoverschatting - bij de besluitvorming in tal van zaken - daar nog dagelijks de wrange vruchten van. 

Hans Nijboer

OZB/WOZ

Gemeenten roepen hun burgers op geen commercieel bureau in te schakelen wanneer ze bezwaar willen maken tegen een in hun ogen te hoge WOZ-waarde van hun woning. Dat scheelt de gemeenten namelijk veel kosten in die gevallen dat de bezwaren gehonoreerd worden. Blijkbaar zijn dat er veel, denk ik dan. Wat gemeenten natuurlijk ook gewoon kunnen doen is de juiste WOZ-waarde aan woningen toe te kennen. Dat scheelt een hoop bezwaarschriften en dus ook kosten in geval van succesvolle bezwaren. Nu heb ik de indruk dat WOZ-waarden gigantisch worden opgetrokken om voldoende OZB binnen te schrapen om tekorten op mislukte projecten (bijvoorbeeld de geflopte Floriade in Almere) te compenseren. Ik snap wel waarom gemeenten liever hebben dat burgers bezwaar indienen zonder intermediair. Veel mensen vinden het moeilijk de juiste woorden te vinden om hun bezwaar te onderbouwen en zijn bang dat hun bezwaren niet worden gehonoreerd en schakelen daarom zo'n bureau in. Dus mensen: Gewoon bezwaar indienen als u daar redenen voor heeft.

Jacques Koopmanschap

Floriade

Een onderzoek naar wat er fout ging? Geen duur onderzoek laten doen waar verder niemand iets mee kan. Kost de burger weer veel onnodig geld, dat onderzoeksbureaus in hun zak steken. Het eindresultaat weten we al: blunder op blunder en oren sluiten voor de geluiden van burgers. Niet naar schuldigen zoeken. Die zijn al lang weg of veren gewoon weer terug de raad in. Raad: Geef openheid. Daar is niet alleen de burger mee geholpen, maar daarmee kan Almere andere gemeentes helpen, om aan zoiets als de Floriade nooit meer te beginnen. Gewoon aangeven wat de kosten waren en wat de inkomsten. Een eenvoudige winst/verlies rekening, die iedereen kan begrijpen. Ook de burger die de kosten opgebracht heeft kost het dan verder niets meer. En Raad heus de burger heeft begrip voor zoiets, omdat zij weten, dat zij ook weleens domme fouten maken, maar daar wel van leren. Bang? Openheid kost de burger niets, maar kan helend werken, als de Raad het toestaat. Almere is al op de goede weg. Het kunstmuseum gaat in de koelkast. Beter zou in de vriezer zijn en dan hopen dat de stroom niet een keer uitvalt, want dan ontdooit het weer.

Luuk Helderman

Oosterwold OV

Hoe kan het dat ons onvolprezen prachtige openbaar vervoersnet niet is doorgetrokken naar het duurzame Oosterwold. De laatste halte bevind zich in Nobelhorst. Dat is toch echt een andere wijk.

Feico Gerretsen 

Klooster

De voorpaginanieuws van ADW (1 maart) en de bezieling van Marianne van Poortvliet om een mooi stadsklooster te creëren dat iets teruggeeft aan de stad, heeft al veel bekendheid bij de inwoners van Almere te weeg gebracht. Een stadsklooster is een ‘veilige haven’, een plek, waar hoop en liefde wordt uitgedeeld, Marianne heeft de aanzet gegeven tot een leefbare Stad. Ik deel de reacties van Wim van Putten en Marianne Poortvliet en team, die positief waren. Volgens mij zullen de ontheemden en thuisloze jongeren en ouderen daar een ‘plek onder de zon vinden’. Al is het maar om een plek te hebben om even bij te tanken, maar dan …zonder alcohol en drugs. Terwijl ik nadacht over het bezielende interview van Petra Onderwater en Marianne van Poortvliet, schoten de woorden van het Almeerse Levenslied mij te binnen, vrij vertaald, enkele strofe: “Gewonnen uit de Zuiderzee, verrezen uit een nieuw idee, overal Natuur. Hier leef ik mijn dromen, hier wil ik altijd wonen. Een YouTube-filmpje. Een plek voor iedereen! “Een veilige haven, waar iedereen onvoorwaardelijk welkom is”

Jo Bosma