Kunstpaviljoen M. op de Floriade zou wel door moeten gaan. (Foto: Maarten Feenstra)
Kunstpaviljoen M. op de Floriade zou wel door moeten gaan. (Foto: Maarten Feenstra)

Paviljoen M op Floriadeterrein kan wel doorgaan

Raad moet beslissen over stoppen met Kunstmuseum

Door Robert Mienstra

ALMERE - Het college stelt aan de gemeenteraad voor om niet over te gaan tot realisatie van een nieuw kunstmuseum binnen deze collegeperiode (2022 – 2026) en verdere onderzoeken en voorbereidende gesprekken die moeten leiden tot de bouw van een nieuw kunstmuseum te staken. Dit wordt donderdag aan de gemeenteraad voorgelegd op de Politieke Markt.

Het college is tot de conclusie gekomen dat doorgaan met het museum niet passend is in deze tijd van hoge inflatie die de bestaanszekerheid van Almeerders onder druk zet, een sterk verslechterde financiële positie van de gemeente en grote maatschappelijke uitdagingen voor de stad. Omdat er al een tijd veel discussie is in de raad over het museum denkt het college dat de raad het besluit om te stoppen of door te gaan nu wil nemen. Het college stelt wel voor om door te gaan met het kunstpaviljoen M. in de wijk Hortus en de daarbij behorende programmering.

70.000 bezoekers

Volgens het college is het Kunstmuseumpaviljoen M. op de Floriade een groot succes. Er zijn al 70.000 bezoekers geweest, maar dat is wel inclusief de Floriade. Daarmee ziet het college de toegevoegde culturele, educatieve en verbindende waarde van het kunstpaviljoen M. en de bijbehorende programmering voor de stad en adviseren zij de raad om deze voort te zetten tot en met het einde van de tweede tranche (2025) van het Fonds Verstedelijking Almere (FVA). Hiervoor zijn ook reeds aanvullende financiële middelen geworven van andere partijen zoals het ministerie van OC&W en rijksfondsen, waardoor de impact verder wordt vergroot.