Onder toeziend oog van de initiatiefnemers gaf wethouder Roelie Bosch met een sloophamer het startsein voor de verdere verbouwing van de buurtkamer. (Foto: Fred Rotgans)
Onder toeziend oog van de initiatiefnemers gaf wethouder Roelie Bosch met een sloophamer het startsein voor de verdere verbouwing van de buurtkamer. (Foto: Fred Rotgans)

Startsein voor Buurtkamer in centrum Almere Buiten

Algemeen

BUITEN CENTRUM – De Buurtkamer in het centrum van Almere Buiten is vrijdag feestelijk van start gegaan. Met een sloophamer verrichtte wethouder Roelie Bosch de aftrap voor de verdere verbouwing van het pand aan het Noordeindepad. De Buurtkamer wordt gerealiseerd door de stichting Delen & Meer en zorgorganisatie Philadelphia Zorg.

Door Petra Onderwater

De wethouder trotseerde vrijdag met liefde de sneeuwstorm om bij dit startmoment aanwezig te kunnen zijn. “Ik word altijd enorm warm van bewonersinitiatieven”, vertelde zij. “We vormen immers met een elkaar een samenleving. Het is belangrijkd dat er plekken zijn waar mensen elkaar kunnen vinden en iets voor elkaar kunnen betekenen, zoals deze buurtkamer. Hoe mooi is het als je dat als bewoners samen met elkaar kunt vormgeven.”

Eigen plek

“Het is precies zes jaar geleden dat wij voor het eerst een koffieochtend organiseerden in een keet hier verderop”, blikte Roelienke van der Snoek van de stichting Delen & Meer terug. “Dat was en is nog steeds de basis van wat wij willen zijn: een open huis waar iedereen kan binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje.” Na een zwervend bestaan, met onderkomens in verschillende leegstaande winkelpanden, kwam Delen & Meer anderhalf jaar geleden op straat te staan. “We zijn heel blij dat we nu eindelijk een vaste eigen plek hebben, samen met Philadelphia Zorg.”

Philadelphia Zorg organiseert samen met de gemeente Almere, woningcorpororatie de Alliantie en bewoners ook buurtgerichte activiteiten. “Samen bouwen we aan een fijne buurt”, vertelt Joey Touwslager van Philadelpia Zorg. “Met Delen & Meer hebben we eerder al een aantal succesvolle projecten gedaan, zoals de Burendag. Toen dit pand leegkwam, en Delen & Meer op zoek was naar een nieuwe locatie, besloten wij de krachten te bundelen. Met de ideeën en talenten van de mensen uit de buurt gaan we met elkaar deze buurtkamer verder vormgeven.” 

Meedenken en -doen

Afgelopen zaterdag werden tijdens NL Doet meteen de handen uit de mouwen gestoken.  ”Hoe sneller de verbouwing vordert, hoe eerder we de Buurtkamer in gebruik kunnen nemen”, aldus Roelienke. “Maar wat we vooral belangrijk vinden is dat we gezamenlijk de schouders onder deze klus zetten en elkaar vast beter leren kennen.” Iedereen is van harte welkom om mee te denken over de verdere invulling van de buurtkamer. “En over een leuke, passende naam, want die zoeken we ook nog.”