Luc Essink in actie tijdens zijn eerste Parkrun. (Foto: Beatrixpark Parkrun)
Luc Essink in actie tijdens zijn eerste Parkrun. (Foto: Beatrixpark Parkrun)

Recordpoging tijdens 25e Beatrixpark Parkrun

STAD - De Beatrixpark Parkrun op zaterdagochtend 18 maart belooft een bijzondere te worden. Tijdens deze 25e editie doet de Almeerse marathonloper Luc Essink namelijk een gooi naar het Nationaal Parkrunrecord, dat staat op 15:07 minuten. 

Het Almeerse record zette Essink tijdens de allereerste Almeerse parkrun in september 2022 al heel scherp neer. "Ik heb toen vol enthousiasme tijdens een 10 km-training op marathontempo het parcoursrecord neergezet in 16:37 minuten", vertelt hij. "Ik verwacht wel dat het haalbaar is om het nationaal record te verbeteren. Vorig jaar ben ik al twee keer onder de 15 minuten gedoken op de 5 km."

Focus op marathon

Zijn focus ligt momenteel op de marathon van Rotterdam, het NK, in april. "Ik train de laatste tijd extreem veel en merk dat het met de snelheid en vorm goed zit. In februari heb ik een nieuw persoonlijk record op de 10 km gelopen in 30:53. De week in aanloop naar de Parkrun wil ik nog wat extra snelheid trainen, onder andere op de atletiekbaan." Na de marathon van Rotterdam neemt Essink een korte adempauze. "Daarna gaat mijn focus naar de Berlijn Marathon in het najaar." 

Beatrixpark Parkrun

De Beatrixpark Parkrun wordt wekelijks door een groep vrijwilligers georganiseerd. Deze gratis loop van 5 km vindt elke zaterdag om 9 uur plaats en is bedoeld voor hardlopers en wandelaars van alle niveaus. "Dit wordt mijn tweede deelname, omdat het qua planning wat lastig is met de voorbereiding op een marathon en deelname aan andere wedstrijden", aldus Essink. "Maar ik vind het mooi om te zien dat de organisatie elke week enthousiast communiceert, zowel vooraf, tijdens en na de parkruns. Het lijkt me dan ook leuk om met deze recordpoging een steentje bij te dragen aan dit initiatief."

Parcourswijziging 

Vanwege werkzaamheden aan de bruggen in het Beatrixpark wordt er de komende tijd een alternatief parcours gelopen. “Het was flink puzzelen om tot deze route te komen”, vertelt Dave Adriaanse namens de organisatie. “Het blijven wel gewoon twee rondes en de start en finish blijven op dezelfde plek.” De parcourswijziging betekent wel een extra uitdaging voor de recordpoging van Essink. "Maar ik ga ervoor!"

Meer weten over deze Almeerse marathonloper? Zie www.lucessink.nl