Participatie vs. polarisatie

Het gebrek aan burgerparticipatie reikt steeds verder. Wethouder De Jonge (CDA) gebruikte de term polarisatie tijdens het debat over de komst van Domus in Poort. Het lijkt wel een puzzelwoord dat begint met een P en eindigt op -atie . Opnieuw blijkt namelijk het gebrek aan participatie en goede communicatie. Met gemak kan dit gebrek kennelijk verruild worden met de term polarisatie. Het veranderd niets. Het was fraaier geweest wanneerhanden in eigen boezem werden gestoken. De adviezen van professionals, zoals politie, over de komst van de verslaafden wooncomplex in de buurt van scholen en de terechte zorgen en vragen van bewoners, ondernemers, ouderadviesraden en schoolbesturen worden door de coalitie in de wind geslagen of lijken volledig genegeerd. Dat betitelen we nu als polarisatie. De wethouder heeft het gesprek zelf gepolariseerd. Drugsdealers in nabijheid van jongeren tussen 12 en 18 jaar moet gezien worden als problematiek van een grote stad. De ambitie was om dorps te blijven in een stad. Verkiezingsprogramma’s met mooie ambities kunnen blijkbaar makkelijk losgelaten worden. Participatie is draagvlak en dat is de succesformule voor een dorp, in een stad, maar ook een stem in een democratisch land.

Maribel Gonzalez Zwart

NIMBY

Het valt mij op dat het not in my back yard principe (NIMBY) in hoge mate door de bestuurders van deze stad veroorzaakt is. De verdichting van wijken worden voornamelijk in de oude wijken gedaan en zelden in de wijken met dure grote koophuizen. Bovendien was en is er bouwgrond genoeg in Almere. Kijk maar eens naar de wijk de Velden en Overgooi. Bouwgrond genoeg maar de VVD wil daar geen huizen voor de lage of middeninkomens. Er zijn de laatste twintig jaar genoeg huizen gebouwd. Helaas voornamelijk grote dure koophuizen. Kijk eens naar voormalig Jeugdland in Almere Haven. Daar zijn de kinderen vanaf gejaagd om er huizen op te bouwen. En kijk eens wat er staat: niet de huizen die nodig zijn maar opnieuw kapitale woningen. Logisch dat de mensen niet willen dat het weinige groen in de oude wijken bebouwd worden door wanbeleid van de gemeente. 

Nelle Zegwaard

Poort vergeten stadsdeel

Het valt mij steeds meer op dat het stadsdeel Poort ontbreekt in diverse artikelen in ADW. Ook in nr 10 Stadhuis aan Huis staat het stuk: Meer groen voor biodiversiteit in Almere. Almere Buiten, -Stad en -Haven komt aan bod, maar geen woord over het stadsdeel Poort. Moet daar ook geen onderhoud aan groen worden verricht?
Enkele weken geleden stond er een artikel van Goud in Almere; ook daar niets over activiteiten in het stadsdeel Poort. Er wonen steeds meer ouderen in Poort en ik krijg echt het idee dat voor veel (gemeentelijke) organisaties POORT een vergeten STADSDEEL is!

Ingrid Huberts

Beatrixpromenade

Promenade betekent wandelgebied. Aan weerszijden staan borden : geef elkaar de ruimte. Helaas, als je daar loopt, alleen, met hond of (klein)kinderen, is het echt oppassen geblazen. Voor je het weet word je omver gereden. Door racende brommers, of door liefst naast elkaar fietsende personen, (meestal elektrisch) met behoorlijk tempo. Een rustige wandeling is vrijwel onmogelijk. Wandelen op het fietspad is veiliger.

L. Hoffmann, Kruidenwijk

Floriade

Wat is het een mooie tijd geweest op de Floriade. Als vrijwilliger heb ik er mijn ziel en zaligheid in gelegd. En wat heeft het mij verdrietig gemaakt dat er zoveel negatieve reacties zijn geweest. Deze nare reacties hebben er onder anderen toe geleid dat er veel te weinig bezoekers geweest zijn. Als je mee bent gegaan in deze negativiteit dan heb je wellicht gedacht 'waarom zal ik naar zo’n dure, lelijke Floriade gaan?' Ja waarom? Omdat je als bezoeker zoveel moois had kunnen zien. Prachtige paviljoens met mooie bloemen en planten. Ik heb me verbaasd over de betrokkenheid van inventieve mensen die bezorgd zijn over deze tijd en de toekomst. Zij zitten niet bij de pakken neer maar pakken het aan en zorgen dat er voor ons en voor de komende generaties weer een toekomst is waarin men met vol vertrouwen kan leven. Er waren zoveel bevlogen jonge mensen die hun best deden om ons te laten zien hoe we de toekomst in kunnen gaan zonder doemdenken maar met hoop en vertrouwen. Ja, het heeft veel geld gekost. Laten we het omdraaien en wees alsjeblieft positief. Er is al genoeg rottigheid in de wereld. Laten we samen van Almere een mooie, groene en leefbare stad maken dat op de toekomst is voorbereid. Almeerders wees trots op je stad en laten we de handen ineen slaan. Het is fijn om te weten dat Utopia eiland verder gaat. Kijk eens op https://utopiaeiland.nl en verbaas u. 

Mies van der Heide

Werk voor wachtende vluchtelingen

In het artikel van Marcel Beijer in ADW van 8 maart 2023 kunnen wij lezen dat de gemeente Almere, uitzendbureau Randstad en COA een proef zijn gestart voor 'Toeleiding naar werk'. Eureka, wij in Almere hebben het gevonden! Wij hebben weer ‘het wiel uitgevonden’. Dit keer hoop ik dat kostbare, bestaande wielen, niet op de (figuurlijke) schroothoop worden gegooid. Dit keer lijkt het een groot Almeers succes te worden. Hopelijk worden bestaande Effectieve dagactiviteiten betrokken bij dit mooie project dat al van start is gegaan. Wij weten al jaren dat werk mensen rijker maakt in zowel in materieel als immaterieel opzicht. Wij weten dat verveling tot ernstige problemen kan leiden. Hun levens staan stil, hun ontwikkeling staat stil. Algemeen directeur van Randstad weet zeker dat de proef zal slagen en landelijke navolging zal krijgen. Toeleiding naar werk kan, wat mij betreft op tal van manieren. Maak gebruik van Effectieve, bestaande voorzieningen en gebruik daarvoor een breder Netwerk. Alles geregeld is goed en het project zal slagen. Zal het slagen? Of… dienen wij nog meer ‘het betrekkingsaspect’ te stimuleren, zodat onze Almeerse Gemeenschap sterk betrokken zal blijven bij deze mooie ontwikkeling voor vluchtelingen. De proef wordt vast beleid en tal van problemen worden opgelost.

Jo Bosma

Woningnet

Uit het artikel “Taakstelling huisvesting vergunninghouders lukt niet” (ADW 8/3) maak ik op dat vanaf december 2022 alle vrijkomende sociale huurwoningen worden toegewezen aan vergunninghouders en andere urgenten. In de praktijk worden er wekelijks nog wel wat woningen via Woningnet Almere aangeboden, maar het aanbod is de laatste maanden sterk gedaald. Laat je woningen voor studenten, jongeren of senioren buiten beschouwing dan blijft er vaak heel weinig over. Bij het overzicht van verhuurde woningen kan iedereen ook zien dat het overgrote merendeel van de woningen via directe bemiddeling wordt toegewezen. Ik vraag me af of deze in Almere ontstane situatie ook illustratief is voor andere gemeenten. In hoeverre valt ons stadsbestuur iets te verwijten? Dat zou eens goed onderzocht moeten worden.

Ron Willard, Staatsliedenwijk