Het vlindervormig stuur. (Foto: aangeleverd)
Het vlindervormig stuur. (Foto: aangeleverd)

Lexus RZ 450e: sturen als een vliegtuig

ALMERE - We kennen het van autoshow prototypes, maar Lexus gaat het echt lanceren. Hun RZ 450e wordt ook leverbaar met een soort vliegtuigstuur. Géén klassieke stuurkolom, omdat alles net als in een vliegtuig geheel elektrisch wordt geregeld.

Door Rob van Ginneken

Op autotentoonstellingen is het een praatplaatje. Bij hun eerste elektrische model RZ 450e zet Lexus de ‘One Motion Grip’ later volgend jaar in de optielijst. We konden er al een dag mee rijden. Een auto zonder klassieke stuurkolom of remleidingen. Alles wordt namelijk ‘by wire’ elektronisch geregeld. Tot die tijd leveren ze de auto met ‘normale’ mechanische besturing. Ook weinig mis mee trouwens. Maar we beginnen dit verhaal met een ander uniek detail: de eerste elektrische Lexus krijgt tien jaar garantie tot 200 duizend kilometer. Het zelfs voor 15 jaar en een miljoen kilometer. Levenslang in feite!

Vlindervormig stuur

Terug naar dat bijzondere vlindervormige stuurwiel. Het systeem zorgt ervoor dat je de handen op het stuurtje houdt en nooit meer dan een kwartslag hoeft in te draaien. Het eerste dat bij de testritten opvalt is de directe werking. Je hoeft niet (zoals bij een rond stuurwiel) ‘over te pakken’ en toch voelt het allemaal heel natuurlijk aan. Na korte tijd weet je niet beter of het hoort zo. Relaxed rijden, omdat de techniek alles zelfs bij plotselinge stuurbewegingen mooi gladstrijkt. Zelfs wanneer je de auto tot het randje van zijn grip dwingt blijft alles goed beheersbaar. Het systeem helpt immers ook mee om de power naar behoefte over de vier wielen te verdelen. Wat ons betreft: laat maar snel komen deze optie!

Eerst de normale versie

Indrukwekkend goed is ook de RZ 450e zoals die over enkele maanden komt. Gewoon met een rond stuurwiel en een stuurkolom, maar al wel met brake by wire. Remmen zonder klassieke remleidingen zogezegd. Ook daar voel je niets bijzonders van. Bij hard remmen misschien even wennen aan het pedaalgevoel, maar verder prima geregeld. Het is een extra troefkaart van een uitmuntend soepel en zeker pittig rijdende elektrische auto. Ook zijn range van 400 kilometer is heel behoorlijk. Lexus geeft bovendien 30 kilometer extra ‘veiligheidsrange’ om altijd een laadstation te kunnen bereiken.De ‘Direct 4’ aandrijving op de voor- en achteras zorgt voor erg veel grip en voertuigbeheersing. Dat komt goed uit als je 312 pk op de weg moet brengen. Het zal duidelijk zijn dat aan al dat fraais een best prijskaartje hangt: 67 mille. Toch zal Lexus daarmee menig hoogwaardig merk in deze ‘managementklasse’ zweetpareltjes bezorgen. Hij is subliem afgewerkt, rijdt comfortabel en toch ook dynamisch, het zitcomfort is heel goed, je hebt achterin veel ruimte en de Japanners trekken een blik vol snufjes en uitrusting open.

Tien jaar garantie tot 200.000 kilometer. (Foto: aangeleverd)
Best een fors prijskaartje: 67 mille. (Foto: aangeleverd)