Bewoners Poort liepen in januari te hoop tijdens een informatie-avond over de locatie van Domus (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bewoners Poort liepen in januari te hoop tijdens een informatie-avond over de locatie van Domus (Foto: Almere DEZE WEEK)

Plek verslaafdenopvang Domus in Poort niet heroverwogen

ALMERE – Het besluit voor de locatie van de verslaafdenopvang Domus in Poort wordt niet heroverwogen. De motie van de PVV om de locatie opnieuw tegen het licht te houden, zal geen meerderheid in de raad krijgen.

Door Robert Mienstra

Wethouder Froukje de Jonge (CDA) ontraadde de motie donderdag tijdens de Politieke Markt. “We hebben een zorgvuldige en uitgebreide zoektocht gehouden met deze locatie als beste resultaat”, zei De Jonge.
Verder werd een motie van de VVD en PVV besproken om een ‘stevig veiligheidsplan’ op te stellen rond de locatie vóór de verkoop van de grond ten behoeve van de verslaafdenopvang. De meeste partijen vonden dit overbodig omdat er al door het college aangegeven was dat er veiligheidsmaatregelen opgesteld zullen worden.



Basisplan

Toch wilde de wethouder wel tegemoetkomen aan de motie over veilheid. Zij zegde toe dat ze – waarschijnlijk in mei – met een voorlopig Basisplan Veiligheid komt voor de locatie waarin inzicht gegeven wordt in de mogelijke maatregelen. Zij zal dan alle betrokkenen waaronder de politie en de jeugdhulp daarvoor raadplegen.
“Het beeld dat Domus uit Stad één op één verplaats wordt naar Poort, klopt niet”, zei de wethouder. “Het wordt maatwerk, we kijken per cliënt wie geschikt is voor de vestiging in Poort.” Daarbij lichtte De Jonge een tipje van de sluier op voor de maatregelen: “Er komen strakke huisregels, we gaan looproutes aanpassen, we komen met een incidentenoverzicht van andere Domussen in het land en we maken de schoolpleinen van basisschool De Kleine Wereld en Aeres de gezelligste en vredigste van Almere.”
De wethouder stelde dat met de te nemen maatregelen de veiligheidsrisico’s tot een minimum beperkt zullen worden.