Priscilla Smit van Difference hondenuitlaatservice  (Foto: aangeleverd)
Priscilla Smit van Difference hondenuitlaatservice (Foto: aangeleverd)

Priscilla Smit: ‘In Almere is er geen ruimte voor mij’

Difference hondenuitlaatservice dreigt te verdwijnen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Na 12 jaar ondernemen dreigt het doek te vallen voor de hondenuitlaatservice Difference van Priscilla Smit in Almere. “Ik begon in 2011 en heb sinds 2018 een stuk grond gehuurd van Staatsbosbeheer aan de Kievitsweg, maar dat wordt verkocht aan de gemeente Almere. Nu blijkt er in heel Flevoland geen plek meer te zijn voor mijn bedrijf”, zegt Smit.

“Ik werk met de wat moeilijkere honden”, vertelt Smit. “Het stuk grond dat ik huur heb ik een paar omheinde vakken verdeeld zodat ik op de verschillenden veldjes de honden die goed bij elkaar passen daar kan uitlaten. Nu dreig ik te moeten stoppen met mijn bedrijf omdat er voor mij geen plek meer is.”
Smit heeft er alles aan gedaan om een alternatieve plek te vinden: “Ik ben bij alle gemeentes in Flevoland geweest, maar niet één heeft ruimte over voor mij om een stuk grond van 500 vierkante meter aan mij te verhuren. In Almere biedt de gemeente Almere me wel een stuk grond te koop aan van 2500 vierkante meter voor bijna 90.000 euro. Tja, dat is natuurlijk voor mij als ZZP’er natuurlijk veel te duur.”

Geen huur

“Ik ben al zeker een jaar met de gemeente Almere bezig om een stuk grond te kunnen huren. Hier waren wat juridische problemen die eerst uitgezocht moesten worden, dus die tijd werd steeds verschoven”, vertelt Smit. “Inmiddels is degene die mij hiermee hielp, niet meer werkzaam bij de gemeente Almere en heeft hij dit overgedragen aan zijn collega. Afgelopen maand heb ik dus ineens te horen gekregen dat de stukken niet zouden worden verhuurd, maar alleen werden verkocht.

Volgeboekt

Nu dreigt dus dat de hondenuitlaatservice Difference van Smit te verdwijnen. “Ik heb keurig het diploma ‘hondenuitlaatservice’ dat Staatsbosbeheer vereiste voor de huur van haar grond, mijn bus voldoet aan alle eisen voor het vervoer van de honden en ik heb meer dan genoeg klanten in Almere. Ik zit volgeboekt. Het bedrijf loopt dus prima. Maar nu moet ik in september stoppen omdat er geen ruimte voor me is.”

Uitkering

Smit zegt dat ze een mondelinge afspraak heeft met Staatsbosbeheer voor een alternatief stuk grond. “Maar nu krijg ik te horen dat er niets meer mogelijk is.” Ze verbaast zich erover dat in zo’n grote gemeente als Almere nergens een stukje grond van 500 vierkante meter te vinden is. “En als het in september afloopt, dan rest mij niets anders na 12 jaar werken een uitkering aan te vragen.” 

Gemeente

De gemeente wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie. Het blijft bij: ‘Als gemeente gaan wij niet in op individuele casussen. De algemene procedure in soortgelijke situaties is als volgt: wij komen na wat er is afgesproken in de originele overeenkomst. Daarnaast probeert de gemeente in dit soort situaties, en in dit specifieke geval, ondernemers te ondersteunen bij het vinden van alternatieve opties binnen Almere. Hierbij handelen wij volgens de wettelijke kaders, waardoor wij iedereen in dezelfde situatie dezelfde mogelijkheden moeten bieden.’