Meerder AED's hangen nu buiten. (Foto: AdobeStock/Elizaveta Tomashevska)
Meerder AED's hangen nu buiten. (Foto: AdobeStock/Elizaveta Tomashevska) Elizaveta Tomashevska

De Schoor hangt dertien AED’s buiten

Algemeen

ALMERE – Welzijnsstichting De Schoor op dertien plekken in Almere AED-kasten buiten gehangen. Een AED is een apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.

Al jaren hangen er AED’s in de meeste buurtcentra en accommodaties voor jeugd en jongeren. Veel Almeerse wijken hebben echter geen goede AED-dekking. Op verzoek van de gemeente inventariseerde De Schoor, samen met de landelijke organisatie Hartslagnu.nl en de gemeentelijke afdeling Welzijn, in welke wijken de dekkingsgraad of beschikbaarheid van AED’s laag is. Daar waar dat nodig was heeft De Schoor de AED’s nu naar buiten geplaatst.

Dertien buitenkasten

Er zijn nu door heel Almere dertien weersbestendige en beveiligde buitenkasten met een AED bijgeplaatst met een 24 uurs beschikbaarheid. Bij een melding op telefoonnummer 112 gaat er naast een signaal naar de ambulancedienst ook een sms naar in de omgeving aanwezige burgerhulpverleners. Zij krijgen in het bericht, de plek van de dichtstbijzijnde AED met ontgrendelingscode alsmede het adres waar ze heen moeten. Afhankelijk van wie het eerst bij het slachtoffer is (ambulance/burgerhulpverlener) kan direct de reanimatie starten.Een AED kan van levensbelang zijn en zou overal 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn. De Schoor, roept bedrijven en instellingen op om hun voorbeeld te volgen.