In sportcafé Bij Moontje werd in gezellige sfeer de prijsuitreiking gedaan.
In sportcafé Bij Moontje werd in gezellige sfeer de prijsuitreiking gedaan."(Foto: aangeleverd)

Voetbalwedstrijd tussen vluchtelingen uit Huizen en Almere

Sport

WATERWIJK – Het was een bijzonder voetbaltoernooi dat afgelopen woensdag werd gehouden in Sporthal Waterwijk. Bewoners van de (crisis)noodopvang aan de Markerkant namen het op tegen bewoners van de crisisopvang Hotelschip in Huizen. Het Rode Kruis had in samenwerking met de gemeente en KNVB en met steun van Kayak Recruitment een voetbaltoernooi georganiseerd.

In totaal trokken tien teams, waarvan zeven uit Huizen, met elkaar op onder illustere namen als Barcelona, PSG, Juventus en natuurlijk Ajax. Met elk driemaal 15 minuten speeltijd werd met groot enthousiasme en talent gevoetbald in een afvalrace, tot dat aan het einde van de middag team Bayern München de beker in ontvangst mocht meenemen uit handen van de wethouder Karin van Werven uit Huizen. 

Heerlijk toernooi

Anas uit Jemen, waar al jaren een burgeroorlog heerst, was vol enthousiasme over het toernooi in sporthal Waterwijk. “Iedereen wilde graag mee doen. We zagen erg naar deze dag uit”. Dat enthousiasme en de talenten van in ieder geval een aantal spelers kan Jan Festen bevestigen. Festen is vrijwilliger bij de KNVB en een van de drie scheidsrechters in Almere. “Het is een heerlijk toernooi waar leuk en goed gevoetbald wordt en waar iedereen vriendelijk en aardig tegen elkaar is, zowel op als naast het veld. Dat maken we wel eens anders mee.”

Voorbereiding

De spelers hadden zich goed voorbereid. Velen trainen al maanden een á twee keer week maar voor dit toernooi zijn ze een maand lang in beide opvanglocaties extra gaan trainen. De Almeerders onder leiding van trainer Martin Cornelissen, waar Sebastiaan van Duijn van Sport Adviesgroep de maar liefst zeven teams uit Huizen begeleidt. “In totaal zo’n 64 mensen uit Huizen en 24 uit Almere”, aldus Chantal Heutink, Locatie Manager Opvang van het Rode Kruis en organisator van het toernooi.