Hennepkwekerij met stroomdiefstal. (Foto: Liander)
Hennepkwekerij met stroomdiefstal. (Foto: Liander)

Hennepkwekerijen opgerold met hulp van Liander

Algemeen

ALMERE - In 2022 heeft netbeheerder Liander samen met de politie 360 hennepkwekerijen ontdekt waarbij sprake was van energiediefstal. Daarbij is 18,7 miljoen kilowattuur (kWh) illegaal aan stroom afgetapt. Dit is bijna net zoveel als jaarlijks door 6.500 huishoudens wordt verbruikt. In Almere werden 28 hennenkwekerijen opgerold met hulp van Liander.

De meeste hennepkwekerijen, 167, opgespoord in Noord-Holland. Flevoland staat op de derde plek met 48 stuks. In de top 5 van gemeenten staat Amsterdam bovenaan met 74 hennekwekerijen. Almere komt op de tweede plek met 28 hennepkwekerijen.

Minder meldingen

Een jaar eerder, in 2021 kwam het aantal ontdekte hennepkwekerijen nog boven de 600 uit.  De grote terugloop lijkt goed nieuws, maar het betekent niet dat het aantal kwekerijen ook daadwerkelijk afneemt. Liander, die samenwerkt met de politie en het Openbaar Ministerie aan het stopzetten van illegale kwekerijen, merkt dat er opvallend minder meldingen binnenkomen. Ook het aantal meldingen via het platform Meld Misdaad Anoniem loopt enorm terug. Waardoor dit komt, is niet bekend.

Brandgevaar

Het aantal hennepkwekerijen dat jaarlijks wordt ontdekt is vermoedelijk maar een fractie van het totale aantal. Geschat wordt dat er in het gebied waar Liander als netbeheerder actief is ongeveer 8.000 hennepkwekerijen zijn gevestigd. Naast brandgevaar leiden illegale aansluitingen ook tot maatschappelijke kosten. Elektriciteit die wordt gestolen moet namelijk worden betaald door de netbeheerder zelf. Wanneer de schade niet kan worden verhaald op degene die de elektriciteit illegaal heeft verkregen, worden de kosten doorbelast in de nettarieven en draaien uiteindelijk alle elektriciteitsgebruikers hiervoor op.

Tips van bewoners

Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Liander en politie afhankelijk van tips van bewoners in de omgeving. Op de website van de politie staan tips hoe je een hennepkwekerij kunt herkennen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.