Canna, Two tone Tiger. (Foto: iBulb)
Canna, Two tone Tiger. (Foto: iBulb)

Canna: zomerbol van het jaar

ALMERE - Canna is verkozen tot zomerbol van het jaar. Met haar brede bladeren en vrolijke bloemen geeft deze exotische beauty de tuin een tropische sfeer. Bovendien is de plant zo sterk, dat je van een echte powerplant kunt spreken. 

Het jonge blad is opgerold en ontvouwt zich tot brede bladeren in de kleuren groen of chocoladebruin. De groene hebben wat weg van bananenblad. Veel bladeren zijn gestreept. De exotisch ogende bladeren vormen een mooie achtergrond voor andere planten en bloemen in de tuin.  

Veel variëteiten

In juli verschijnen de eerste bloemen. Tot oktober torenen ze in de kleuren rood, oranje, geel, wit of roze boven het blad uit. De bloemen kunnen ook meerkleurig zijn, zoals gespikkeld of met gekleurde randen. Er zijn hogere en lagere variëteiten of dwergvariëteiten. 

Hoe planten?

Canna heeft knolvormige wortelstokken of rhizomen. Dat zijn ondergrondse stengels waarin voedselreserves zijn opgeslagen. Je plant ze in april of mei. Ze voelt zich zowel in de border als in een grote pot thuis. Kies een beschut plekje in de zon of lichte schaduw; hoe meer zon, hoe rijker de bloei. Maak een ondiep plantgat van zo’n 10 centimeter. Plaats de wortelstok met de ‘oogjes’ (groeipunten) naar boven, bedek met aarde en geef water.

Verzorging

De uiteindelijke hoogte varieert van een halve tot meer dan 2 meter. Een Canna heeft zelden ondersteuning nodig, maar voedsel in de vorm van organische mest is welkom. Knip uitgebloeide bloemen weg, dan vormen zich steeds weer nieuwe bloemknoppen. Als je een tak laat zitten, ontwikkelen zich sierlijke zaaddozen. Zo’n tak kun je afknippen en in een vaas zetten.  

Overwinteren

Oorspronkelijk komt Canna uit Zuid-Amerika. In milde winters kunnen ze buiten overwinteren. Vouw in het najaar het blad dat begint af te sterven omlaag en breng eventueel een laag stro aan. Voor overwintering buiten de grond graaf je de rhizomen uit en bewaar je ze op een koele, vorstvrije plaats. Het voorjaar erop plant je ze weer. 

Meer informatie: www.bloembol.org