Kinderen bij de trailer van het Verzetsmuseum. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
Kinderen bij de trailer van het Verzetsmuseum. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Bos der Onverzettelijken bestaat 30 jaar

VERZETSWIJK – Afgelopen zaterdag werd herdacht dat het Bos der Onverzettelijken 30 jaar bestaat. Nog maar weinig mensen beseffen dat het bos bij Verzetswijk een verzetsmonument is.

Het Bos der Onverzettelijken werd op 29 april 1993 door Prins Bernhard officieel geopend. Afgelopen zaterdag werd stil gestaan bij deze bijzondere gebeurtenis. In het bos, tussen de Verzetswijk en de Leeghwaterplas, vertegenwoordigt iedere boom een gevallen verzetsdeelnemer uit de Tweede Wereldoorlog.
Het verzetsherdenkingsbos komt voort uit het brein van oud-verzetsman Harry Verheij. Begin jaren ’90 was er in Nederland nog geen plaats waar alle gefusilleerde verzetsstrijders werden geëerd. Er werd uiteindelijk gekozen voor de jonge stad Almere. De stichting Bos der Onverzettelijken wil met het 30-jarig bestaan van het Bos aandacht vragen voor het ontstaan, de aanleiding en actualiteit van het verzetsmonument.

Junior op Wielen

Voor de jeugd maar ook voor belangstellenden was de trailer ‘Junior op Wielen’ van het Verzetsmuseum Amsterdam op het terrein van Jeugdland Stad neergezet. In de trailer is informatie over de Tweede Wereldoorlog te zien. Voor de kinderen was er ook een speurtocht uitgezet in het bos en werden gerechten uit de oorlog klaargemaakt.