Wido Scholte en Colly Bouman. (Foto: aangeleverd)
Wido Scholte en Colly Bouman. (Foto: aangeleverd)

Samen opkomen voor huurdersrechten en werken aan sociale cohesie

Lid worden van Almeerse huurdersorganisatie loont

Door Robert Mienstra

ALMERE – “Wij zijn er voor alle huurders van de Alliantie, Ymere en GoedeStede in onze stad.” Dit zeggen Colly Bouman en Wido Scholte van de overkoepelende organisatie 3HO (3 huurdersorganisaties).

Huurders worden vertegenwoordigd door de huurdersorganisaties als het gaat over onder meer de huurprijs, het onderhoud, de dienstverlening, renovatie en de energietransitie. Ze bemiddelen namens de huurders met de corporaties als er vragen of problemen zijn. “Maar ook het sociale aspect speelt een rol”, vertelt Bouman. “Wij ondersteunen bijvoorbeeld bij het oprichten van bewonerscommissies. De huurders weten elkaar via de commissie te vinden als eenzaamheid op de loer ligt en leren elkaar kennen om dan ook eens bij elkaar op de koffie te gaan of samen wat gezelligs te organiseren.”

Bewonerscommissies

“Die zijn het luisterend oor voor de organisaties en staan dicht bij de mensen. Als er iets speelt kan de commissie dat bij de huurdersorganisatie aankaarten die dan weer kan bemiddelen met de corporatie. Als lid van de huurdersorganisaties sta je er dus niet alleen voor. Denk bijvoorbeeld aan het probleem ‘schimmelwoningen’. Dat is veel beter en slagvaardiger aan te pakken als je het samen doet”, zegt Scholte, “Bovendien krijgen de bewonerscommissies een jaarlijkse vergoeding om iets te organiseren, bijvoorbeeld een buurtbarbecue. Dat bevordert de saamhorigheid in de straat.”

3HO

Koepelorganisatie 3HO-Almere is een samenwerkingsverband tussen de huurdersorganisaties van GoedeStede, de Alliantie en Ymere. 3HO acteert breder dan de drie huurdersorganisaties apart. Zij praat mee met de gemeente en de corporaties onder meer over de prestatieafspraken - het aantal huurwoningen dat de corporaties in Almere kunnen bouwen - maar ook over de huisvestingsverordening. “Verder komt 3HO in actie als er onderwerpen zijn die alle drie de huurdersorganisaties aangaan”, zegt Bouman. “We overleggen elke maand met de gemeente en drie tot vier keer per jaar met de wethouder Wonen.”
In die overleggen benadrukt 3HO ook de grote noodzaak om veel (sociale) huurwoningen in Almere te bouwen. “Daar is zo’n groot tekort aan. En er is gebrek aan beschikbare locaties, ambtelijke ondersteuning en ook een tekort aan elektriciteitsvoorzieningen dreigt”, stelt Scholte.

Zorgwoningen

3HO overlegt ook met de corporaties en de gemeente over de spreiding van mensen die uitstromen naar een zorgwoning. “Het is niet gewenst dat die mensen allemaal bij elkaar in één straat komen te wonen. Spreiding over de stad zorgt voor balans in de wijken”, zegt Scholte. 

Contact

3HO roept Almeerse huurders op contact op te nemen met de huurdersorganisatie van hun corporatie als men meer wil weten over het lidmaatschap of het opzetten van een bewonerscommissie. “Onze service is gratis”, vertelt Scholte. “Samen krijg je veel meer voor elkaar dan wanneer je individueel iets aankaart.”

Voor meer informatie: 

HBVA – Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Almere: www.hbva.nl/almere - 036-5349889
HUGO – voor huurders van GoedeStede: www.goedestede.nl/huurdersorganisatie-goedestede - 06-19672004
HVA - Huurdersvereniging Almere, voor huurders van Ymere: www.hva-ymere.nl - 036-5338759