(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Damwanden van watervilla’s Noorderplassen-West verduurzaamd

NOORDERPLASSEN - Er is de afgelopen maanden hard gewerkt op en langs het water van de Noorderplassen in Almere. De damwanden van de 23 vrijstaande Ensta watervilla’s zijn verduurzaamd. 

Bij de bouw van de huizen werd destijds een hardhouten damwand gemaakt met een levensduur van zo’n 25 jaar. De bewoners van het eiland hadden daar vanaf moment één al hun vraagtekens bij. Daar waar hun damwand een levensduur had van 25 jaar, kregen de andere eilanden aan de Noorderplassen een damwand met een levensduur van 80 jaar. 

Na een jarenlange discussie met de ontwikkelaars en de gemeente Almere besloot de vereniging van eigenaren “VvE Ensta” begin 2020 om de levensduur van de huidige houten damwand met minstens 25 jaar te verlengen. Voorzitter Dick van der Starre: "De villa’s aan het water zijn prachtig, maar het is natuurlijk wel cruciaal dat het water onze vriend blijft in plaats van onze vijand. Goede bescherming tegen het water staat daarom voor de bewoners voorop."

Kunststof damwand

Na een flinke zoektocht is de VvE uiteindelijk in contact gekomen met aannemingsbedrijf van Leeuwen GWW uit Harmelen. Een kunststof damwand van het type Prolock Omega, geproduceerd door Profextru, wordt rondom de bestaande damwand geplaatst. De tussenruimte tussen de oude en de nieuwe damwand wordt vervolgens opgevuld met schoon zand. Hierdoor wordt de oude damwand volledig onttrokken aan verdere blootstelling van zuurstof, waardoor het rottingsproces van de oude hardhouten damwand praktisch tot stilstand zal komen. Niet alleen de damwanden, maar ook de steunpalen, loopsteigers en terrassen worden op dezelfde manier verduurzaamd middels FSC hardhout en stalen buispalen. Hierdoor zal de levensduur aanzienlijk worden verlengd. 

Uitvoerder Sjon de Roos van aannemingsbedrijf van Leeuwen GWW: “Om de kunststof damwand met verankering te plaatsen halen we de loopsteigers met een gedeelte van de terrassen tijdelijk weg, deze plaatsen we uiteraard allemaal weer netjes terug. Al met al een mooi project waar we half oktober 2022 aan zijn begonnen en naar verwachting begin april 2023 zal worden afgerond.”