De nieuwste bijter: De Nio EL7 (Foto: Eric van Vuuren)
De nieuwste bijter: De Nio EL7 (Foto: Eric van Vuuren) ERICVANVUUREN.NL

Nio pakt door met hoogwaardige en razendsnelle EL7 ‘ruimtewagen’

ALMERE - De Europese automerken maken zich in toenemende mate zorgen over telkens nieuwe elektrische automodellen uit China. Terecht. Soms bedienen die op indrukwekkende wijze het wat betaalbaarder segment, maar de nieuwkomers schromen ook niet om naar de kuiten van Audi, Mercedes, BMW en Volvo te ‘happen’. Even voorstellen: de nieuwste bijter is de Nio EL7.

Door Rob van Ginneken

Nio is absoluut een spraakmakende nieuwkomer. Daarbij gaat het niet alleen om de auto zelf, maar zeker ook over zijn unieke accutechniek. Ze rollen namelijk een netwerk van ‘accuwisselstations’ uit. Gewoon opladen kan natuurlijk ook, maar wie haast heeft kan in een minuut of vijf simpelweg een volgeladen accupakket onder de auto laten zetten. Binnenrijden, robots doen het werk en je kunt weer op pad. Er zijn al vier van die locaties en binnenkort komen er meer bij. Eind dit jaar willen ze ‘landelijk dekkend’ zijn. Bijkomend voordeel is dat je voor een langer rit – een weekeind weg misschien – ook een zwaarder accupakket kunt kiezen. Nu is er een versie voor dik 500 kilometer en over een tijdje komt er zelfs een voor ruim 700 kilometer range. Combineer dat met extreem (zo niet bizar) pittige prestaties en het is duidelijk waarom zelfs Tesla lichte zweetpareltjes begint te vertonen. Zeker als je weet dat er ook een wat compacter en voordeliger Nio aankomt.

De EL7

Maar nu kijken we dus naar de net gelanceerde businessclass Nio EL7. Naar keuze bestel je die met een range van 391 kilometer of 513 kilometer. Aardig concurrerend dus. Het is een grote auto met een opmerkelijk ruim, comfortabel interieur en fijne zitmeubels. Bijkomende troefkaart: fluisterstil. Zelfs voor een elektrische auto. Hij is met zijn 658 paardenkrachten niet alleen enorm rap, maar biedt door het SUV-achtige ontwerp ook hoogstand reisauto comfort. Vanzelfsprekend in deze klasse staan uitrusting en afwerking op hoog niveau. Zakelijke gebruikers noteren daarbij wellicht even dat hij standaard een uitklapbare trekhaak heeft en twee ton mag trekken. Boottrailer misschien?

Aanlokkelijk totaalpakket

De EL7 is alles bij elkaar opgeteld een aanlokkelijk totaalpakket voor de meest veeleisende rijders. Geen ingevoerd merk, maar de eerste indruk is dat hij een serieus alternatief vormt voor Europese premium automerken. Dat geldt ook voor zijn rijeigenschappen: stevig maar zeker niet té stevig geveerd. Dat vraagt het hoge gewicht nu eenmaal. Noem het een elektrisch alternatief voor een Mercedes GLE of BMW X5. 

De prijslijst start bij net geen 77 mille. Dan huur je de accu en kun je de genoemde wisselstations gebruiken. Er is ook een optie om de auto all-inclusive met een ‘abonnement’ te rijden. Ook dan aardig concurrerend geprijsd. Kortom: interessante nieuwkomer.

Een opmerkelijk ruim interieur. (Foto: Eric van Vuuren)
De Nio is een serieus alternatief (Foto: Eric van Vuuren)