Carlijn (l) en Mila doen mee aan de Miep Dieselschrijfwedstrijd. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Carlijn (l) en Mila doen mee aan de Miep Dieselschrijfwedstrijd. (Foto: Almere DEZE WEEK)

In de voetsporen van Miep Diesel

Mila en Carlijn sturen poëzie in voor schrijfwedstrijd

Door Robert Mienstra

ALMERE – Twee leerlingen van het Talentenlab op de school Aurora doen mee aan de schrijfwedstrijd van de Miep Dieselstichting waarin leerlingen opgeroepen worden een ego-document in te sturen. Mila (11) en Carlijn (11) sturen beiden een gedicht in. Daarbij zijn ze geïnspireerd door het dagboek ‘Bakvis in oorlogstijd’ van Miep Diesel.

Hilde van Garderen, de dochter van Miep Diesel en oud-wethouder, gaf een gastles in de klas waarin ze vertelde over het oorlogsdagboek 'Bakvis in Oorlogstijd' van haar moeder Miep Diesel. Dit was voor Mila en Carlijn aanleiding om zelf met een ego-document aan de slag te gaan.

Gevoelens

“Ik vond het mooi om te horen dat Miep Diesel in haar dagboek vooral over haar gevoelens in de oorlogstijd schrijft. Het gaat niet alleen over de oorlog, maar over haar dagelijks leven in die tijd en wat ze voelde, ook over het dagelijks leven”, vertelt Carlijn. In het gedicht dat Carlijn instuurt komen ook haar gevoelens tot uiting. “Ik schrijf veel over ideeën die ik heb, maar ook over twijfels daarbij. Daar gaat mijn gedicht ook over.”

Familie

Het gedicht dat Mila gaat insturen, heeft vooral met haar familie te maken. Ze laat haar gedicht, dat al klaar is zien: ‘Het is de sfeer, bij elkaar zijn en dan helaas weer weggaan/ Dat doet verlangen naar het samen als familie bestaan.’
Hiermee laat Mila zien dat familie heel belangrijk voor haar is en hoe dat voelt.

Schrijfwedstrijd

Alle leerlingen uit Groep 7 en 8 en uit klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs kunnen meedoen aan de schrijfwedstrijd. Wat houd je bezig in het leven? En waar lig je wakker van? Het kan van alles zijn, een dagboekfragment, een blog of een vlog.

Inzendingen moeten voor 2 april bij info@miepdiesel.nl ingestuurd zijn. Op vrijdag 21 april worden de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend gemaakt tijdens een eindfeest in de theaterzaal van de nieuwebibliotheek.

Meer informatie: miepdiesel.nl.
Bakvis in oorlogstijd - het dagboek van Miep Diesel is in 2020 uitgegeven door BOOM Uitgeverijen.