Tyjani Beztati werd voor de vierde keer World Champion Lightweight (Foto: Fred Rotgans)
Tyjani Beztati werd voor de vierde keer World Champion Lightweight (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Tyjani Beztati World Champion Leightweigth

'Ik wil met alles mijn focus vasthouden'

Door Henk Mathlener

ALMERE - Tyjani Beztati is een kickbokser die onlangs voor de vierde keer Lightweigth World Champion werd. De 25-jarige Marokkaans-Nederlands Amsterdammer traint voor het derde jaar in de gym van Dayon Mungra aan de Televisieweg in Almere. Ik heb ook met mijn ouders in Literatuurwijk gewoond, maar door alle files zijn we toch weer teruggaan naar Amsterdam.”

Vanaf zijn tiende was hij verkocht aan kickboksen en startte zijn carrière in Amsterdam-Noord. Naast trainen stond het jeugdige talent ook al in de ring. “Ik was altijd aan het voetballen, nu staat alles in dienst van mijn sport. Maar ik houd er ook van om lekker te reizen en tijd met mijn familie door te brengen.” Beztati stond als jeugdtalent al bekend om zijn prima motoriek en mogelijk een grote toekomst, maar dat moest dan nog wel waargemaakt worden. Vier keer per week trainde hij, inmiddels is dat opgevoerd naar zes keer per week, vaak twee keer per dag. Hierbij staan sparren, het behouden en verbeteren van de conditie, kracht, techniek en mentale trainingen als yoga en mediteren op het programma. Voeg daarbij nog sterke eigenschappen als gedrevenheid en focus en de weg naar de absolute top is verklaard. 

In de kijker

“Op de trainingen en de events wilde ik mezelf in de kijker vechten en mijn focus vasthouden”, zegt Beztati. “En dat is echt wel gelukt, want in 2016 kreeg ik als 18-jarige van Glory, de grootste kickboksorganisatie van de wereld, een heus profcontract. En die focus behouden wil ik met alles, want ik wilde ook gewoon mijn school afmaken. Ik heb op het Johan Cruijff College de opleiding Sport, Marketing en Communicatie succesvol afgerond.”

Moeder

“Natuurlijk heb ik ook dieptepunten meegemaakt. Toen ik hoorde dat mijn moeder kanker had, stortte mijn wereld bijna in. Vanaf dat moment plande ik mijn trainingen, voorbereidingen op wedstrijden en aandacht voor mijn moeder goed in, zodat ik er altijd voor haar kon zijn. Dat was best wel zwaar, maar op die manier kon ik bijvoorbeeld toch elke keer mee naar het ziekenhuis. Gelukkig is mijn moeder ook een vechter en zijn we er als familie samen doorheen gekomen. En dan is onlangs nog het zoontje van mijn coach overleden en daarom heb ik mijn laatste kampioensbelt aan hem, een van mijn trouwste supporters, opgedragen.“

Boksen

De loopbaan van Beztati kent vele hoogtepunten en voorlopig wil hij gewoon aan de top blijven. Plannen om over te stappen naar een zwaardere klasse zijn er niet, maar wel wil hij allerlei nieuwe uitdagingen zoeken en aangaan. “Zo vind ik boksen ook super en misschien komt er nog wat anders op mijn pad. Ik wil namelijk niet over vijf jaar moeten zeggen: had ik maar dit of dat gedaan. Dat zal mij niet overkomen.” Voor de komende tijd gaat Tyjani gewoon lekker door met kickboksen en wordt er alweer toegewerkt naar de volgende wedstrijd. “Ik ben blij met mijn trainers, Day’s Gym, Yava Labs en natuurlijk mijn ouders die mij altijd gesteund hebben. Maar ik ben ook trots op mezelf. Ik heb altijd de focus gehouden en heb er heel veel voor moeten laten. Na mijn laatste gevecht kreeg ik meer credits en dat heb ik eigenlijk wel verdiend.”