De bijeenkomst in de Kunstlinie (Foto: aangeleverd)
De bijeenkomst in de Kunstlinie (Foto: aangeleverd)

Doelstelling Actienetwerk voor 15% GasTerug is al gehaald

Algemeen

Maandag 13 maart was er in de Kunstlinie een netwerkbijeenkomst van het Actienetwerk 15% GasTerug. Die doelstelling blijkt al te zijn gehaald.

Het actienetwerk is een samenwerking tussen gemeenten met onder meer bedrijven, overheden en (branche)organisaties en bedoeld om van het Russisch gas af te komen. De doelstelling van het actienetwerk, 15% gasvermindering, is inmiddels al gehaald. Daarom werkten de aanwezigen in de werksessies aan de nieuw te stellen doelstellingen en acties voor het netwerk om zo de energietransitie te versnellen.

Bordjes

De gemeente Almere is met behulp van financiering vanuit het actienetwerk al verschillende projecten gestart. Zo werd er in december 2022 een actie georganiseerd om de deuren van winkels en horeca dicht te houden door deurbordjes uit te delen met de tekst ‘Welkom. De deur is dicht om energie te besparen’. Inmiddels hangen meer dan 400 van deze deurbordjes in de Almeerse winkels. Daarnaast is in Almere Haven onlangs een pilot gestart om vijftig kleine ondernemers met een eigen pand (eigenaren en huurders) gratis energieadvies en energie besparende maatregelen aan te bieden, samen ter waarde van 1000 euro. Verder is in februari de campagne ‘Almere doet het licht uit’ gestart waarbij kantoorpanden worden opgeroepen om de verlichting tussen 22.00 uur en 06.00 uur uit te doen.

Inspiratie

Klimaatburgemeester Chris Soebroto en energieklusser Frans Pansier inspireerden het publiek in de Kunstlinie met hun verhalen over hoe zij andere Almeerders helpen met verduurzamen en energie besparen. Stijn Nijhuis, CEO van het bedrijf Enreach, vertelde over hun duurzame kantoorpand in Almere Duin. Gedeputeerde van provincie Jop Fackeldey sloot het gezamenlijke deel af met de regelingen en acties waarmee de provincie bedrijven ondersteunt met energie besparen en verduurzamen.

Meer informatie over het actienetwerk staat op ikzetookdeknopom.nl.