Het vergroende shoolplein van basisschool Crescendo. (Foto: aangeleverd)
Het vergroende shoolplein van basisschool Crescendo. (Foto: aangeleverd)

Basisschool Crescendo opent groener, gezelliger en educatiever schoolplein

Algemeen

MUZIEKWIJK – Het schoolplein van Katholieke basisschool Crescendo aan de Luitstraat in Muziekwijk is volledig vergroend. Het plein gold in de zomer als een van de heetste pleinen van de stad. Door de vergroening wordt het er voor de leerlingen veel aangenamer om buiten te spelen.

Door Robert Mienstra

Wethouder Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) opende samen met de kinderen van de school het vernieuwde, groene schoolplein. Het plein is uitdagender geworden voor de kinderen. “Voorheen lagen hier alleen maar tegels”, vertelt directeur Maarten Lensink. “Die namen alleen maar warmte op en straalden dat weer uit, ook naar de klaslokalen waar het in de zomer echt heel heet kan worden. Nu, met al die planten, bloembakken en struiken, zal het hier op het plein en in de lokalen veel minder warm worden en zal er meer schaduw zijn.”

Podium

Rond de grote boom voor de ingang van de school is een houten podium gebouwd. Daar deden kinderen van de school bij de opening een dansje op. “Dat is nu precies de bedoeling”, zegt Lensink. “Kinderen kunnen een heel parcours springen en klauteren over het podium en de boomstammen die er nu liggen. Ze gaan veel meer bewegen. Dat vinden we als school belangrijk.” Daartoe zijn er ook natuurlijke speelelementen aan het schoolplein toegevoegd.

Biodiversiteit

Op het plein staan verder drie grote plantenbakken. Wethouder Luijendijk naam voor de school zakken met zaden mee. “In de ene bak komen bloemen, in de tweede bak fruitboompjes en in de derde bak een mengsel dat insecten gaat aantrekken.” De directeur knoopte er meteen een taallesje aan vast: “Ik leer jullie een nieuw woord, ‘biodiversiteit’. Straks gaan jullie daar in de lessen meer over horen.”