Er werden in vorig jaar 294 kievitsnesten gevonden. 48% kwam daadwerkelijk uit. (Foto: aangeleverd)
Er werden in vorig jaar 294 kievitsnesten gevonden. 48% kwam daadwerkelijk uit. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Aantal nesten weidevogels in tien jaar tijd gehalveerd

Algemeen

ALMERE – Het aantal nesten van weidevogels in Flevoland is de laatste tien jaar bijna gehalveerd. In 2012 werden er nog 854 geteld, vorig jaar waren dat er 433. Al was dat een lichte toename ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Landschapsbeheer Flevoland over 2022. In dat voorjaar werden er 33 nesten van weidevogels meer gevonden dan de 400 in 2021. Een  mooie, positieve uitschieter die helaas in schril contrast staat met de 854 die tien jaar eerder, in 2012, werden aangetroffen. ‘Deze kleine opleving zal de achteruitgang van de weidevogels in Flevoland waarschijnlijk niet stoppen, daar zijn grotere wonderen voor nodig’, concludeert Flevolandschap.  

Bruine kiekendief

De Bruine kiekendief lijkt het niet meer zo naar zijn te hebben in de buitengebieden. Er werd in de zomer van 2022 niet een broedend paartje aangetroffen. Pas tegen het eind van het seizoen kwamen er twee meldingen binnen van ouders met in totaal vier jongen.
Dat is best bijzonder, want in de Noordoostpolder werden in dat jaar juist meer dan veertig territoria gevonden, waarvan 28 territoria in het riet van tochten en vaarten. Een verklaring zou het aanbod van voedsel kunnen zijn. Bruine kiekendieven eten muizen, hazen, kleine vogels en watervogels. In de Noordoostpolder zijn die ruim voor handen.

Rietkragen

De rietkragen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, die ontstaan zijn bij de aanleg van natuurvriendelijke oevers, beginnen in kwaliteit achteruit te gaan, stelt Landschapsbeheer Flevoland die zich tevens afvraagt in hoeverre de bouw van windmolens voor verstoring van mogelijke broedlocaties zorgt.