'Lijntje door Almere' op bezoek bij Kwintes
'Lijntje door Almere' op bezoek bij Kwintes

‘Lijntje door Almere’: Op bezoek bij maatschappelijke instellingen

Algemeen

ALMERE - Het ‘Lijntje door Almere’ vond op woensdag 29 maart plaats. Op deze dag werden er twee rondleidingen georganiseerd langs de maatschappelijke instellingen in Almere Centrum. 

Onder leiding van medewerkers van Amethist konden de groepen binnenkijken bij Leger des Heils dag- en nachtopvang, Leger der Heils Domus, Leger des Heils begeleid wonen Odeon, hostel en huiskamer van Kwintes en Amethist verslavingszorg.
Zo’n 60 Almeerders liepen mee in twee groepen. Bewoners, raadsleden, medewerkers uit de zorg en ambtenaren van gemeente Almere kregen meer te weten over het werk van de verschillende instellingen voor mensen met een verslaving en psychische stoornissen.

Goede contacten met de buurt

De medewerkers van de maatschappelijke instellingen vertelden over de vorm van begeleiding op het gebied van wonen en werken, de dagactiviteiten en regels voor de deelnemers. Een veel gestelde vraag tijdens de rondleiding was hoe de omwonenden zo’n bijzondere locatie ervaren in ‘hun’ buurt. De buren worden regelmatig uitgenodigd op de locaties. Medewerkers van Leger des Heils gaan ook de buurt in om in gesprek te gaan en te horen wat er leeft in de buurt zoals zorgen over overlast, diefstal of aanwezigheid van drugsdealers. Samen wordt gesproken over de aanpak van overlast. Een medewerker van Kwintes vertelt in de tuin van het hostel in de Blekerstraat dat er goede contacten zijn met de buurt. Zodra er overlast is, denk aan geschreeuw en harde muziek, wordt er gelijk gebeld en worden de cliënten hier snel op aangesproken. Door deze korte lijntjes zijn er weinig incidenten. De aanwezige wijkagent bevestigt dit en zegt dat er hooguit één keer per jaar politie langs moet komen. “Alleen als het echt uit de hand dreigt te lopen”.

Eén van de Almeerders die meewandelde: “Ik doe vaak mijn boodschappen in het centrum en dan zie je regelmatig mensen die bedelen, dronken zijn en schreeuwen. Je komt nu op plekken waar je anders nooit komt. Petje af voor het werk van de medewerkers, je moet veel geduld hebben”.

Geen vangnet

Ook vertelden ervaringsdeskundigen over hun verleden met veel verdriet, drank- en drugsgebruik en geen enkel vangnet bij familie of vrienden. Met ups en downs worden zij soms een lange tijd begeleid door de medewerkers van de zorginstellingen. Ook cliënten die inmiddels op zichzelf wonen vertellen trots hun verhaal. Op de gezichten van de begeleiders verschijnt een lach: “Je hebt het helemaal zelf gedaan”, zegt een medewerker van Amethist.

Vijf jaar geleden ontstond het idee om net als in Amsterdam een rondleiding te geven langs maatschappelijke instellingen in Almere Centrum. De belangstelling voor de rondleidingen was dit jaar groter dan voorheen, er was zelf een wachtlijst. De organisatie is tevreden over de dag en zegt dat er snel nieuwe momenten worden gepland.