(Foto: Rien Moolhuizen)
(Foto: Rien Moolhuizen)

Huisvestingsverordening moet 1 juli klaar zijn

Algemeen

ALMERE – De huisvestingsverordening Almere dateert uit 2019. Op 1 juli loopt deze af. Als de gemeenteraad over de uitgangspunten heeft gesproken en besloten, kunnen deze worden uitgewerkt in een nieuwe verordening die door de gemeenteraad moet worden vastgesteld.

Door Robert Mienstra

De raad vergaderde al vijf keer over deze huisvestingverordening. Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag dienden de partijen dertien moties en wijzigingsvoorstellen in waarover maar liefst twee uur werd vergaderd. Het merendeel van de voorstellen kon niet op een meerderheid rekenen, enkele worden nog aangepast en een paar konden op sympathie van wethouder Julius Lindenbergh van wonen rekenen.

Symbolisch

Het wijzigingsvoorstel om eigenaars met meer dan vijf woningen onder de huisvestingsverordening te laten vallen werd door de wethouder wel begrepen, maar “we hebben de ambtelijke capaciteit niet om dit te handhaven. De maatregel is daardoor meer symbolisch.” Toch lijkt de raad dit voorstel te steunen ondanks het feit dat er een vraagteken staat bij de uitvoerbaarheid.

IJzig

De vergadering werd ijzig toen het voorstel van onder meer het CDA om het college in Den Haag de taakstelling van huisvesting van statushouders aan te kaarten en die door de rijksoverheid naar beneden te laten bijstellen. BIJ1 verweet het CDA dat dit geen Christelijke gedachte is. Wat bij CDA-woordvoerder volledig in het verkeerde keelgat schoot. Lindenbergh zei wel dat de huisvesting van statushouders zwaar op de maag ligt: “Iedereen worstelt er mee. Maar het effect van deze motie zal klein zijn.” De raad zal deze motie niet steunen.

‘Doe normaal’

Ook de moties van de PVV zorgden voor politieke tegenstellingen. De partij wil stoppen met het automatisch geven van een urgentieverklaring aan statushouders. Ze vindt dit oneerlijk ten opzichte van andere urgenten die geen statushouder zijn. Alleen de VVD kon zich wel vinden in dit voorstel. Jaap Steenkamer van GroenLinks beet de PVV toe dat “de verkiezingen voorbij zijn en dat de PVV normaal moet doen.”

Inschrijfgeld

De wethouder kwam de raad wel tegemoet door toe te zeggen met de corporaties in gesprek te gaan om het inschrijfgeld voor woningnet omlaag te brengen. De afgelopen jaren is dit geld opgepot en er staat nu 1,4 miljoen op de rekening. Dit geld zou bijvoorbeeld ingezet kunnen worden voor de woningzoekenden.

Uiteindelijk zal 1 juli 2023 de huisvestingsverordening klaar moeten zijn. De komende weken zullen de partijen stemmen over de moties en wijzigingsvoorstellen.