Oosterwold (Foto: Google Earth)
Oosterwold (Foto: Google Earth)

Beheer en onderhoud kavelwegen Oosterwold groot punt van zorg

Wonen

OOSTERWOLD - Het beheer en onderhoud van de kavelwegen in Oosterwold is een groot punt van zorg. Dat blijkt uit een juridische scan naar de gemeentelijke zorgplichten in het gebied. “Na de problemen met de riolering in Oosterwold hebben wij op verzoek van de gemeenteraad dit onderzoek laten uitvoeren”, verklaart wethouder Julius Lindenbergh.

In de zomer van 2022 bleek dat de gemeente Almere in Oosterwold niet voldoet aan de wettelijke zorgplicht voor afvalwater. Daarop werd besloten alsnog zo snel mogelijk riolering aan te leggen in het hele gebied. Een financiële strop van zo’n 60 miljoen euro. “We willen natuurlijk niet voor meer van dit soort verrassingen komen te staan”, zegt Lindenbergh. “We hebben het onderzoek heel breed ingestoken. Advocatenkantoor Dirkzwager heeft in totaal 27 punten onderzocht, waaronder drinkwatervoorziening, grond- en hemelwater, de openbare ruimte, wegbeheer, handhaving en voorzieningen als scholen, kinderopvang, sport, jeugd- en gezondheidszorg.”

Aandachtspunten

Uit het onderzoek blijkt dat 17 zorgplichten in orde zijn, maar dat 10 zorgplichten aandacht en actie van de gemeente vragen. “Een deel van die aandachtspunten is al in het vizier, mede naar aanleiding van gesprekken die zijn gevoerd met bewoners, eigenaren en andere geïnteresseerden”, aldus Lindenbergh. “Het grootste punt van zorg, naast de riolering, zijn de kavelwegen die door de bewoners zelf worden aangelegd en onderhouden. Iets dat we juridisch overigens wel correct hebben geregeld, maar waarvan je je moreel kunt afvragen of daar geen acties vanuit de gemeente nodig zijn.” De gemeente heeft hierover verschillende signalen ontvangen. “Onder andere vanuit Stadsreiniging en Post NL, die met hun voertuigen over soms gebrekkige wegen moeten rijden. En wat te denken van de hulpdiensten bijvoorbeeld.”

Experiment

In Oosterwold worden wonen, infrastructuur, publiek groen, water en landbouw door de initiatiefnemers zelf vormgegeven. “Een uniek experiment, waarvan het eindresultaat destijds niet te voorspellen was. Deze eerste fase heeft natuurlijk heel veel inzichten opgeleverd. Het is van belang om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen over onze gemeentelijke verantwoordelijkheden in dit bijzondere gebied, vandaar dit onderzoek. Door nu de basis op orde te krijgen, kunnen we zorgen dat de verdere groei van Oosterwold op een verantwoorde manier gaat.” 

De resultaten van het onderzoek worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Er is nog geen actieplan met oplossingen of aanbevelingen, maar de gemeente werkt al aan het uitdenken van verbeterpunten. Lindenbergh: “De scan biedt daarbij extra houvast. De eerdere inzichten en aanvullingen die nu nodig blijken, gaan we in samenspraak met de gebiedsorganisatie Oosterwold en de bewoners verder onderzoeken en vervolgens bespreken met de gemeenteraad.”