Bart Corduwener, bewoner van de John Lockeweg, wijst aan waar de weg straks komt te lopen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bart Corduwener, bewoner van de John Lockeweg, wijst aan waar de weg straks komt te lopen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Bewoners Oosterwold voelen zich niet gehoord over plan voor weg door bos

Algemeen

OOSTERWOLD – Bewoners van Oosterwold maken zich grote zorgen over het plan van de gemeente om de Grote Denkersdreef door te trekken langs de rand van hun wijk. “De weg komt dan niet alleen vlak langs onze huizen te lopen, maar ook dwars door een bosstrook. Dat betekent dat een gebied van circa vier voetbalvelden bos moet worden gekapt”, vertelt bewoner Bart Corduwener.

Voordat aanwonenden tekenden voor hun kavel, onderzochten ze wat er op het veld zou komen. “Zowel de toenmalige gebiedsregisseur Oosterwold als de manager gebiedsontwikkeling voor Nobelhorst waren unaniem, dat een eerder plan om hier een weg aan te leggen was losgelaten”, zegt Corduwener. “Eind januari werden we overvallen met het bericht, dat het plan voor deze doorgaande weg weer van stal was gehaald. Ook zouden er een watergang en leidingstrook komen. In deze strook is ook al ruimte gereserveerd voor de Stichtse Lijn, een toekomstige ov-verbinding naar Utrecht, waarvan nog niet bekend is wanneer deze daadwerkelijk wordt aangelegd.”

Bomenkap

Bewoners van Oosterwold maken zich grote zorgen over de voorgenomen bomenkap die nodig is voor deze plannen. “Deze bosstroken zijn niet alleen voor de bewoners van grote waarde, maar ook voor de dieren in dit gebied. Er zitten hier veel reeën, vossen, egels en wezels die straks hun leefgebied kwijtraken.” De kavel van Corduwener grenst aan de akker en de bosstrook waar straks de weg moet komen. “We zijn hier juist komen wonen vanwege de rust en de ruimte. Als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we misschien wel een ander plekje uitkozen. En wat te denken van de geluids- en lichtoverlast als hier straks een weg komt te lopen? Daar zijn ook niet alle woningen op berekend.” Corduwener vermoedt dat de gemeente zelf ook geen rekening meer hield met de weg. “Uit de vergunning voor de woningen die is afgegeven blijkt dat er een maximale geluidsbelasting op de gevel van 48 decibel staat, terwijl 53 decibel gangbaar is waar een drukke weg wordt voorzien.”

Voorzieningen voor nieuwbouw

In een reactie op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren geeft de gemeente aan dat Nobelhorst en Oosterwold de komende jaren verder doorgroeien en dat er voorzieningen nodig zijn om dit mogelijk te maken. “Voor de strook tussen Nobelhorst en Oosterwold vinden op dit moment onderzoeken plaats ter voorbereiding op werkzaamheden later dit jaar”, schrijft het college. “Zeker is dat er een watergang en kabels en leidingen gerealiseerd worden. Er is daarnaast in het bestemmingsplan voor deze strook ruimte opgenomen voor de Hoogwaardig openbaar vervoer (HOV)/Stichtse Lijn en voor het doortrekken van de Grote Denkersdreef.” Volgens het college wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar de infrastructuur die nodig is om het hele stadsdeel Almere Hout te ontsluiten. 

Geen participatie

“Het is onbegrijpelijk dat wij niet worden betrokken bij dergelijke ingrijpende plannen”, stellen de bewoners. Zij verwijten de gemeente niet open te staan voor een gesprek. “Na de nodige ophef is er wel een informatieavond geweest, maar die heeft onze zorgen niet kunnen wegnemen. Wij hebben in elk geval te horen gekregen dat er geen participatie komt”, aldus Corduwener. De bewoners roepen de gemeente op goed te kijken naar de totale impact van de plannen en pleiten voor een grondig ecologisch onderzoek. “Ook moet worden meegewogen dat de doorsnijding van de bosstrook door een weg niet is te rijmen met het Ontwikkelplan Stadsbos Almeerderhout.” De bewoners hopen daarom dat de gemeenteraad gaat aansturen op een wegtracé om de bosstrook heen.