Het testen van de tarwe. (Foto: Paulus van Dorsten)
Het testen van de tarwe. (Foto: Paulus van Dorsten)

Flevolands onderzoek: voedertarwe ook geschikt voor menselijke consumptie

ALMERE - Tarwe die normaliter als veevoer wordt gebruikt, is ook goed bruikbaar voor menselijke consumptie. Dat blijkt uit onderzoek van Low Food en Flevo Campus. 

Voedselproducenten Tortilleria Taiyari, Boonzaak en Mothers Kitchen Almere onderzochten onder leiding van onderzoeker Elzelinde van Doleweerd met succes verschillende toepassingen. De classificering van tarwe als baktarwe (voor menselijk gebruik) of voedertarwe (voor veevoer) vindt voornamelijk plaats op basis van eiwitgehalte, omdat het zich dan goed leent voor het bakken van brood. Het is voor Nederlandse boeren vaak niet aantrekkelijk om baktarwe te verbouwen. Daarvoor moet een boer namelijk extra (kunst)mest gebruiken, en dat kost meer geld dan de meerwaarde die baktarwe per ton oplevert. Daarom wordt momenteel heel veel graan uit landen als Frankrijk en Duitsland geïmporteerd. Met meer toepassingen voor Nederlandse voedertarwe wordt de keten korter, én is er een beter verdienmodel voor de boer mogelijk. Doel van alle experimenten was daarom om een schaalbaar recept of product met Nederlandse voedertarwe te creëren.

Voedertarwe

Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat de varianten gemaakt met voedertarwe vaak beter zijn dan die met baktarwe. Alle drie de producenten kwamen tot een smaakvol eindproduct, gemaakt van voedertarwe: Mexicaanse tortilla’s, tempeh van tarwe en grijze erwt en verschillende Indiase deegwaren als dosa, idli, chapati en puri.