Een van de werken die te zien is in de tentoonstelling. (Foto: aangeleverd)
Een van de werken die te zien is in de tentoonstelling. (Foto: aangeleverd)

Expositie Woman, Life, Freedom! in bibliotheek

STAD CENTRUM - Van 5 april tot 26 juni is de expositie Woman, Life, Freedom! (Vrouw, Leven, Vrijheid!) te zien in De Nieuwe Bibliotheek Stad. Bij deze expositie, samengesteld door curator Nasr Azermehr, reageren kunstenaars op de vrouwenbeweging die in opstand komt tegen het huidige regime in Iran. 

Nasr Azermehr: “De expositie toont de waardering voor vrouwen. Vrouwen zijn moeders, echtgenotes, dochters en liefhebbende zussen. Elk mens op aarde is geboren uit een vrouw. We zijn hier om vrouwen te vertellen dat ze waardevol zijn.”

Strijd van vrouwen

Daarnaast maakt de expositie de strijd van vrouwen zichtbaar. Azermehr: “Vrouwen die door de geschiedenis heen gevangen zijn gehouden om hun vrouw-zijn. Meisjes die misbruikt zijn en dat niet kunnen uiten. De expositie kan het gesprek openen over vrouwen, het leven en vrijheid. Iraanse vrouwen staan vandaag in de frontlinie tegen de wapens van het Iraanse regime. Ze vechten tegen de macht van een regime met hun blote handen. Hun wapen is hun mooie haar. Ze zijn ten strijde getrokken met schoonheid tegen lelijkheid en ze zullen winnen.”

Opening woensdag 5 april 

Op woensdag 5 april om 19.30 uur wordt de expositie officieel geopend. De avond start met een panelgesprek waarbij een aantal kunstenaars en de curator Nasr Azermehr aan tafel zitten. Zij praten onder andere over de aanleiding van de revolutie in Iran en wat de stand van zaken nu is in Iran. Verder bespreken zij de gemaakte kunstwerken en op welke manier je als individu de revolutie kunt steunen. Moderator van de avond is Mojdeh Feili.

De expositie is voorbereid met stichting Kunst is Leuk Almere en Dutch Inter Art-team. Er is werk te zien van 14 kunstenaars: Nico Andries, Anita De Harde, Marjan Derksen, Pegah Yazdanpanah, Parisa Abbasi, Elham Goreyshi, Farnaz Karimi, Farnaz Ghasemi, Maryam Alizadeh, Venus Salamzadeh, Mahnaz Lak, Marinoosh Shirazi, Bahman Eslam en Nasr Azarmehr.