Deze raadsleden gaan bij de nieuwe Politieke Markt meer vergaderen op locate in de wijken. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Deze raadsleden gaan bij de nieuwe Politieke Markt meer vergaderen op locate in de wijken. (Foto: Almere DEZE WEEK)

De nieuwe Politieke Markt brengt inwoners in positie

ALMERE – Tijdens de Politieke Markt vergadert de raad zo'n beetje over alles. Regelmatig ook over onderwerpen die niet besproken hoeven worden, maar waar wel over gestemd kan worden. Steeds maar weer leveren zestien partijen daarbij hun bijdrage in ‘rondje partijen’. Dit kost veel te veel tijd en vaak meerdere gespreksrondes die dan merendeels weinig opleveren. Het experiment ‘nieuwe Politiek Markt’ stelt hier paal en perk aan en beoogt de raad veel inhoudelijker te laten vergaderen over de echt belangrijke onderwerpen en daarbij de inwoners veel meer te betrekken.

Door Robert Mienstra

Wegingstafel

Zo is er een ‘wegingstafel’ ingesteld die voorafgaat aan de daadwerkelijke besprekingen op de Politieke Markt. Daarin wordt bepaald of een onderwerp echt besproken moet worden of dat dat meteen naar de stemming door kan. Zo blijft er tijd voor om echt de diepte in te gaan tijdens de Politieke Markt. Binnenkort kunnen inwoners ook hun stem laten horen. Als zij vinden dat een onderwerp wel degelijk besproken moet worden dan kunnen zij dat aangeven en komt het onderwerp juist wel op de agenda.

Inwonerstafel

Nieuw is de ‘inwonerstafel’. Daar gaan de raadsleden uitgebreid met de inwoners in gesprek. Die vergaderingen zullen zoveel mogelijk op locatie in de wijken worden gehouden. Daarmee haalt de raad op wat er in de wijken leeft. Uitgangspunt daarbij is dat veel inwoners wel degelijk ideeën hebben over wat van belang is voor de hele stad. Nu komen inwoners met name in actie als het over inbreidingen gaat. Die dialogen tussen raad en inwoners moeten meer over het stadsbelang gaan. Daarbij kunnen dan ook experts aanschuiven die de raad en inwoners kunnen bijpraten.

Verbinding

Bij de nieuwe Politieke Markt is het de bedoeling dat de politici zorgvuldiger over onderwerpen gaan praten en meer die inhoudelijke diepte opzoeken. Daarbij moet dan gezocht worden naar de verbinding en niet alleen maar naar de politieke verschillen. Partijen moeten daarbij niet alleen maar hun eigen partijprogramma uiten, maar juist zoeken naar de weg die ze samen kunnen gaan naar een besluit.

De nieuwe Politieke Markt heeft als doel dat de inwoners gaan meebepalen en meedenken en zo veel meer betrokken raken bij hoe de stad vormgegeven wordt. En de raad gaat inhoudelijker vergaderen waarbij raadsleden wat doen met elkaars argumenten. Op zoek naar verbinding.