Jongeren gingen in debat over armoede (Foto: Almere DEZE WEEK)
Jongeren gingen in debat over armoede (Foto: Almere DEZE WEEK)

Landelijk congres Kinderarmoede in Almere

Op naar gelijke kansen voor ieder kind

Door Marcel Beijer

ALMERE – Op de Meergronden werd afgelopen donderdag een landelijk congres gehouden over kinderarmoede. De Alliantie Kinderarmoede wil dat in 2030 geen kind meer de dupe wordt van armoede en dat er geen gezinnen meer bijkomen die in armoede leven.

Minister Carola Schouten sprak de aanwezigen via een video-opname toe. Ze zei dat kinderen en jongeren er zelf niets aan kunnen doen als ze in armoede opgroeien. “Maar we kunnen ze wel helpen. Hun probleem mag nooit gewenning worden, want dan zijn we nog maar een stap verwijderd van aanvaarding.”
Jongeren gingen in de aula in gesprek over armoede. Daarbij werd duidelijk dat niet ieder kind gelijke kansen krijgt als er bijvoorbeeld geen geld is voor een goed ontbijt, gymspullen of een laptop. Een van de jongeren kreeg applaus toen die aangaf dat ze bij het verzoek om hulp vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd. “Er zou één loket moeten zijn waar alles geregeld wordt.”

Ongelijkheid

Kinderburgemeester Havana en wethouder Froukje de Jonge waren ook aanwezig. De Jonge benadrukte de bestaande ongelijkheid. “Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Ik heb bijvoorbeeld een goede baan. Als mijn dochters bijvoorbeeld interesse hebben in het vak advocatuur, dan weet ik ergens wel een advocaat te vinden waar ze een dagje kunnen meelopen. Maar dat geldt niet voor iedere ouder en dus ook niet voor hun kind. Dat is ook armoede Je hebt kennis of kennissen nodig.”

Voorop

Gelukkig zijn er via de Alliantie Kinderarmoede partners die daarbij kunnen helpen. Almere loopt daarin voorop met projecten als ‘Als ik later groot ben’ en ‘Dare to Dream’ waarbij partner van de Alliantie helpen de toekomstdroom van jongeren in armoede te verwezenlijken. De Jonge zei te hopen dat er nog meer partners aansluiten dan de ruim vijftig die er nu zijn. Ook werd een nieuw project, nog zonder naam, aangekondigd waarbij twintig Almeerse gezinnen twee jaar lang een coach krijgen toegewezen, maar zelf bepalen hoe die hulp eruit gaat zien.