Wethouder Alexander Sprong legt samen met een energiefixer tochtstrippen aan. (Foto: aangeleverd)
Wethouder Alexander Sprong legt samen met een energiefixer tochtstrippen aan. (Foto: aangeleverd)

Alexander Sprong, wethouder van onder meer milieu en klimaat

‘Om energie-armoede tegen te gaan komen we daadwerkelijk bij de inwoners thuis’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Wethouder Alexander Sprong (SP) kan zich inmiddels Almeerder noemen. Sprong komt uit Lelystad. Hij heeft nu een huis in Almere, het laminaat ligt erin. “Nu de keuken nog”, lacht hij in zijn kamer op de vijfde verdieping in het stadhuis, “maar we slapen er al wel.”
In dit interview vertelt Sprong waar hij zich op dit moment vooral mee bezighoudt voor de stad.

“Het onderwerp waar ik mij nu vooral mee bezighoud is de energie-armoede”, vertelt Sprong. “We zagen dit aankomen maar dat energiekosten zo snel zouden stijgen, verraste ons wel.” Sprong is bij het aanpakken van de energie-armoede een wethouder van doen. Hij is zelf al meerdere malen bij bewoners en ondernemers geweest om hen te helpen hun huis en onderneming energiezuiniger te maken. “Een folder in de bus helpt helemaal niet. Mensen helpen werkt alleen als je ook daadwerkelijk achter de voordeur komt. En dat doen we nu als gemeente”, zegt de wethouder.

Stappen

Sprong heeft een traject van drie stappen voor ogen. “Met de eerste stap, de energiefixers, zijn we volop aan de gang. Mensen van de gemeente bellen per wijk bij de bewoners aan om een pakket aan te bieden om hun huis energiezuiniger te maken. Bewoners worden geholpen met simpele dingen zoals radiatorfolie en tochtstrips. Die worden meteen aangebracht. Ze krijgen dan ook tal van adviezen om energiezuiniger te leven. We kunnen zo meteen de energiekosten dempen. Ook bij winkeliers bieden we een gratis pakket aan waarbij bijvoorbeeld verlichting omgezet wordt naar led. We kunnen direct op de rekenmachine laten zien wat ze besparen.”

Positief

Het komt voor dat bewoners terughoudend reageren. “Ze denken dat we een energiecontract verkopen. We moeten er dus voor zorgen dat onze mensen goed herkenbaar zijn als medewerkers van de gemeente. Maar als we eenmaal ons verhaal kunnen doen over energiebesparende maatregelen, dan reageren de inwoners positief. Ze zijn verrast dat de materialen gratis zijn en dat ze niets hoeven terug te betalen.”

Stap twee en drie

Nu de aanpak met de energiefixers loopt, bereidt Sprong fase twee en drie voor. "Fase twee is het grootschalig isoleren van alle huizen in Almere. "Denk daarbij ook aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit isoleren vergt een langere voorbereidingstijd” zegt Sprong, "maar moet deze coalitieperiode wel in gang worden gezet. We denken aan een fonds of aan subsidies zodat alle inwoners uiteindelijk een comfortabel huis hebben en een lagere energierekening. Deze woningisolatie is een vooraarde voor fase drie: alle huizen in Almere van het gas af. Dit is een traject dat wel tien jaar kan duren. Hierbij gaat het vooral om de wijken Haven en Buiten. We hebben daarbij het voordeel dat 60% van de Almeerse huizen al op stadsverwarming zit.”