Lege kavels op het Floriadeterrein (Archieffoto: Henk Dijkstra)
Lege kavels op het Floriadeterrein (Archieffoto: Henk Dijkstra)

Weerwater CV stuurt dagvaarding naar gemeente

Wonen

ALMERE – Projectontwikkelaar Weerwater CV, die de Floriadewijk Hortus moet gaan bouwen, heeft de gemeente een dagvaarding gestuurd, waarmee een juridische procedure in gang wordt gezet. Dat laat de gemeente weten.

De dagvaardring viel op 27 maart op de deurmat van het stadhuis. ‘Dit betekent dat Weerwater CV daadwerkelijk een gerechtelijke procedure tegen de gemeente is gestart’, schrijft het college aan de gemeenteraad.
Het conflict tussen Weerwater CV (een combinatie van Amvest en DuraVermeer, en de gemeente spitst zich toe op het aantal te bouwen woningen. Er ligt een afspraak voor het bouwen 660 woningen in de wijk Hortus, waarvoor Weerwater CV ook al de ondergrondse infrastructuur heeft neergelegd. De gemeente wil de bouw echter ‘schaalbaar’ maken. Dat betekent dat kavels die niet bebouwd worden, later nog opgevuld zouden kunnen worden met woningen. Voor Weerwater CV is dit niet mogelijk te realiseren binnen de huidige plannen.
In de dagvaarding onderbouwt Weerwater CV dat zij van mening is dat de gemeente haar “beslissende stem” niet kan inzetten ter zake het bouwplan voor de stadswijk Hortus en dat de gemeente niet kan eisen dat het bouwplan van Weerwater CV wordt verdicht, oftewel dat er meer huizen moeten komen dan de 660 die zijn afgesproken.

Dialoog

Het college benadrukt dat de gesprekken tussen de gemeente en Weerwater CV de inhoudelijke dialoog met elkaar voortgezet worden, dit ondanks de gerechtelijke procedure. ‘Daartoe verkennen wij (informeel) of er overeenstemming kan komen over het bouwplan. Dit wordt momenteel in opdracht van de gemeente uitgewerkt, waarbij Weerwater CV heeft toegezegd zich constructief op te stellen.’