De wanhopige Oedipus vraagt de blinde ziener Tiresias hoe de vork in de steel zit, maar wil hij de waarheid wel weten? (Foto: Claudia Kamergorodski)
De wanhopige Oedipus vraagt de blinde ziener Tiresias hoe de vork in de steel zit, maar wil hij de waarheid wel weten? (Foto: Claudia Kamergorodski)

Theatergroep SubSub steekt Oedipus in modern jasje

Uit

ALMERE -  SubSub speelde woensdagavond de eerste try-out van de nieuwe voorstelling ‘Oedipus – Who do you think you are?’. Het Almeerse jongerengezelschap heeft de eeuwenoude Griekse tragedie op geheel eigen wijze in een modern jasje gestoken. De voorstelling is nog tot en met 22 april te zien in gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein.

Oedipus is een eeuwenoud verhaal over een jongen die niet weet dat hij geadopteerd is en vlucht voor de voorspelling dat hij zijn vader zal doden en zijn moeder zal trouwen. Maar kan hij dit noodlot wel ontwijken? Wanneer hij er langzaam maar zeker achter komt dat de voorspelling toch is uitgekomen, valt het beeld dat hij van zichzelf en zijn omgeving heeft aan diggelen. 

Identiteit

Oedipus is een stuk over identiteit, roots en keuzes maken, actuele thema’s die het Almeerse jongerengezelschap fascineren. Als de voorstelling nog maar net is begonnen, breekt er gekibbel uit over de rolverdeling. Want wie gaat Oedipus eigenlijk spelen? Wordt dat bepaald door uiterlijke kenmerken, door karaktereigenschappen of is dat gewoon degene die het beste kan acteren? En moet het eigenlijk per se een man zijn? In de oudheid werden alle rollen door mannen gespeeld, dus waarom zou een vrouw nu niet de rol van een man kunnen krijgen? Ook de toeschouwers worden door de spelers aan het denken gezet over wie zij eigenlijk zijn, wat hen vormt en in hoeverre zij daar enige invloed op hebben.

Het tragische verhaal wordt met het nodige drama, maar vooral ook veel humor en creativiteit op de planken gebracht. Regie en tekst: Esther Bolte. Acteurs: Honya Kadir, Lucas Siljée, Mathilde den Draak, Nancy Boutros, Nzinga Nortan, Rosa Renske Rouwenhorst, Storm Kamerbeek, Teun Adriani. Ga voor kaarten naar www.subsub.nl/oedipus.