Helen Parkhurst in Stad moet veel leraren weer laten gaan. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Helen Parkhurst in Stad moet veel leraren weer laten gaan. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Aantal leraren Voortgezet Onderwijs ASG daalt met 41 hele banen

Algemeen

ALMERE – De reguliere personeelsformatie in het Voortgezet Onderwijs (VO) van de Almeerse Scholengroep (ASG) neemt in 2023 af met 41 fte (volledige banen - red.), een daling van 5,4% ten opzichte van de prognose 2022. Een deel van deze daling vloeit voort uit de verwachte daling van de leerlingenaantallen. Dit blijkt uit de begroting van de ASG.

Door Robert Mienstra

Dit betekent dat voor tientallen leraren in het VO van de ASG hun baan op de tocht staat. Zo zouden er op Helen Parkhurst in Stad ruim dertig leraren moeten vertrekken. Deze cijfers zijn opmerkelijk, daar Almere met het grootste lerarentekort van Nederland kampt. De gemeenteraad vergaderde daar onlangs al vier keer over. Dat lerarentekort raakt nu vooral het basisonderwijs, maar wordt ook de komende jaren in het Voortgezet Onderwijs verwacht.

Daling

De leerlingaantallen in het VO namen de laatste jaren af door een daling in de totale VO-populatie in Almere. Voor de komende jaren wordt verwacht dat het aantal VO-leerlingen in Almere weer licht gaat stijgen. De VO-scholen van ASG verwachten gezamenlijk voor 2023 wel een daling van het leerlingaantal.

Basisonderwijs

De reguliere personeelsformatie in het Basisonderwijs neemt in 2023 juist weer toe met 26 fte, een stijging van 3,2% ten opzichte van de prognose 2022. Geconcludeerd kan worden dat de totale formatie van de ASG in 2023 gaat dalen met 30 fte (-1,7%). Deze daling komt dus vooral voort uit het VO. In de reguliere formatie is een aantal vacatures opgenomen. Door het personeelstekort in het algemeen en het lerarentekort in het bijzonder, is het tijdig invullen van deze vacatures niet gegarandeerd.

Reactie ASG

Volgens de ASG wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. “Op 2250 medewerkers is 41 fte niet zoveel”, zegt de woordvoerder van de ASG. “Het verminderen van het aantal banen kan vooral de leraren treffen die een tijdelijk contract hebben. We moeten daarbij afwachten hoe de vacaturemarkt zich de komende maanden ontwikkelt. Leraren die wel een vast contract hebben en toch van een school weg moeten, worden binnen de ASG herplaatst.”
Dat Helen Parkhurst veel leraren moet laten gaan, komt doordat de school de NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs, een (niet-structureel) investeringsprogramma van het kabinet om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op te vangen – red.) veel sneller heeft ingezet dan andere scholen. “Helen Parkhurst deed dat voor klassenverkleining en meer mentoraat. Maar de NPO-gelden zijn eenmalig, dus die zijn nu voor Helen Parkhurst gestopt.”
Er gaan volgens de woordvoerder geen gedwongen ontslagen vallen bij de ASG.