School’s Cool met schooluitval tegengaan

ALMERE – Het college gaat de methode ‘School’s Cool’ doorzetten. Daarmee moet schooluitval bij jongeren worden voorkomen, onder meer door bezoek van een thuismentor.

School’s Cool is één van de projecten die de gemeente uitrolt om voor elkaar te krijgen dat er een goede aanpak is voor kwetsbare jongeren en het tegengaan van schooluitval. Met de methode is er voor elke leerling die het nodig heeft een thuismentor die op vrijwillige basis  extra steun geeft aan scholieren tijdens hun schoolcarrière, bijvoorbeeld bij de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs. De mentoren komen één keer per week maximaal anderhalf uur bij de leerling thuis. Zij zorgen ervoor dat de leerling door individuele coaching de schoolcarrière goed doorloopt en daardoor meer kans heeft op betere leerresultaten. 

Coach4you

Om de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs makkelijker te maken is in Almere de afgelopen jaren samengewerkt met de Vrijwilligers- en mantelzorgcentrale Almere (VMCA) die het project Coach4you verzorgt. Het verschil met de methode van School’s Cool is een professionalisering van de onderwijsmethode en de mogelijkheid om in het landelijke netwerk te stappen. Hierdoor wordt ook de doelgroep breder en niet beperkt tot een leeftijd tot slechts 12 jaar oud. De VMCA heeft aangegeven graag de methodiek van School’s Cool te willen aannemen. Hierdoor is het mogelijk om het project Coach4you volledig op te laten gaan in de methodiek van School’s Cool. Voor het project is 200.000 euro begroot. De komende tijd wordt bekeken of de methode voldoet aan de verwachtingen en of uitbreiding eventueel mogelijk is.