Gedupeerde toeslagenouders scherper in beeld

ALMERE - Een tijdelijke wet moet beter inzicht geven welke gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire te maken hebben gehad met de uithuisplaatsing van hun kind. In Almere zijn relatief veel mensen gedupeerd door de affaire.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met een voorstel hierover van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), tevens oud-burgemeester van Almere. Als er beter zicht is op de gedupeerden, kunnen ze gericht worden benaderd voor hulp en kosteloze rechtsbijstand van een advocaat. De wet moet helderheid geven over wie de gedupeerde ouders zijn. Daarmee kunnen ze zo goed mogelijk bediend worden en hulp krijgen. Praktische ondersteuning kan bijvoorbeeld komen van het ondersteuningsteam.  

Uitwisseling 

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen van het ministerie van Financiƫn heeft nu gegevens van gedupeerde ouders en hun kinderen. Deze informatie wordt door de tijdelijke wet gekoppeld aan gegevens van de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtspraak over uithuisgeplaatste kinderen. Hiermee ontstaat inzicht hoe groot de groep gedupeerden is die te maken hebben (gehad) met een uithuisplaatsing. Ouders kunnen bericht krijgen welke hulp er voor ze is. Als ouders of kinderen niet willen dat hun gegevens worden gebruikt, kunnen ze eenvoudig hun gegevens laten verwijderen. Als ook de Eerste Kamer snel instemt, kunnen de gegevens nog voor de zomer gekoppeld worden.