(Foto: gemeente Almere)
(Foto: gemeente Almere)

Gemeentelijke inhuur externen is niet verminderd

Algemeen

ALMERE – Het aantal externe medewerkers dat de gemeente Almere inhuurt is kritisch tegen het licht gehouden, maar heeft niet geleid tot een afname. Wel in het inhuurproces verbeterd en wordt eerder gekeken of een medewerker wel moete worden ingehuurd, of beter een vaste aanstelling kan krijgen.

Dat meldt het college naar aanleiding van een evaluatie over de inhuur van externe medewerkers, waartoe de gemeenteraad had opgedragen. In het evaluatieverslag (over 2021 en 2022) valt te lezen dat er een Inhuurdesk is ingericht die managers ondersteunt bij de inhuur van medewerkers en het hanteren van marktconforme tarieven en voorwaarden. De krapte op de arbeidsmarkt leidt er soms toe dat sommige functies uitsluitend met inhuur kunnen worden ingevuld. Ook worden relatie veel externen ingehuurd omdat er geen structureel budget beschikbaar is voor een vaste aanstelling.

Groei organisatie

De afgelopen vier jaar is de ambtelijke organisatie flink gegroeid en zijn er ruim 200 vaste medewerkers bijgekomen. Het aantal ingehuurde medewerkers nam met ongeveer 50 toe. In 2021 en 2022 is gestuurd op een verlaging van het inhuurpercentage, zo meldt het college. ‘Tegelijkertijd was het bij een aantal afdelingen nodig om meer in te huren. Vaak omdat er alleen tijdelijk budget beschikbaar was gesteld of omdat er geen vaste mensen konden worden geworven. Per saldo bleef het inhuurpercentage in 2021 en 2022 op hetzelfde niveau als in 2019 en 2020.

Verminderen inhuur

Er zijn twee maatregelen genoemd om de inhuur terug te brengen. Zo wordt door ‘omkleuren’ gekeken of inhuurkrachten een vaste aanstelling kunnen krijgen. Via die weg worden jaarlijks ruim 50 inhuurmedewerkers in dienst genomen. De tweede maatregel is het verkleinen van de zogenoemde flexibele schillen, waarmee ingespeeld wordt op schommelingen in het werkaanbod voor bepaalde functies. ‘Meestal echter bleef de flexibele schil even groot of nam deze toe’, concludeert het college. Er is inmiddels meer ruimte om medewerkers in dienst te nemen met tijdelijke financiering.

Toekomst

Om ook in de toekomst over voldoende gekwalificeerde medewerkers te beschikken is het programma ‘Wij willen werken voor Almere’ gestart, dat zicht richt op de werving en het behoud van medewerkers. Uitgangspunt blijft dat het werk zoveel mogelijk door vaste medewerkers wordt gedaan.