Floriade (Foto: Almere DEZE WEEK)
Floriade (Foto: Almere DEZE WEEK)

Tuinbouwraad stopt met Floriade

Algemeen

ALMERE -  Na zeven edities heeft het bestuur van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) besloten geen nieuwe Floriade te organiseren. De Floriade Expo in Almere maakte duidelijk dat het concept wereldtuinbouwtentoonstelling niet meer past in deze tijd.

De Floriade is diverse malen een prima evenement geweest om Nederland internationaal op de kaart te zetten en het Nederlandse publiek de vernieuwingen in de tuinbouw te tonen, laat de NTR weten. ‘Hoewel het concept zich sterk aangepast heeft, heeft de laatste Floriade in Almere aangetoond dat de communicatiemethoden zodanig veranderd zijn dat een groot evenement als de Floriade niet meer de grote bezoekersaantallen trekt en financieel haalbaar is.’ 

Rotterdam

De eerste Floriade werd in 1960 in Rotterdam gehouden, daarna was Amsterdam twee edities de gastheer van het internationale evenement (1972 en 1982), gevolgd door Den Haag/Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002), Venlo (2012) en als laatste Almere (2022). 

Achterhaald

De Floriade als grootschalig promotieplatform van de tuinbouw is in de huidige vorm achterhaald, zo stelt het bestuur van de NTR, initiatiefnemer en merkhouder van de Floriade. De consument kreeg de afgelopen decennia een enorme keuze uit vrijetijdsbestedingen, waardoor een bezoek aan de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade niet meer vanzelfsprekend is. Voor de internationale uitstraling zijn nu veel effectievere communicatiemethoden voorhanden dan het reizen naar een wereldtentoonstelling. Het organiseren van een dergelijk tijdelijk evenement is steeds complexer en daardoor duurder én risicovoller geworden. Voor een gemeente of regio is het minder aantrekkelijk om een Floriade te organiseren.

Almere

Daar weet Almere inmiddels alles van. De bezoekersaantallen in Almere vielen tegen. Degenen die Floriade Expo 2022 Almere hebben bezocht, waardeerden de tuinbouwtentoonstelling gemiddeld met het cijfer 8. De NTR is ook tevreden over de deelname van het tuinbouwbedrijfsleven. ‘De duizenden door Nederlandse kwekers geleverde bomen, struiken en planten gaven het park een zeer groen uiterlijk. Dat blijft ook na het evenement in stand.’