Petra de Booij (r) in gesprek mat Aya Selman van de PvdA. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Petra de Booij (r) in gesprek mat Aya Selman van de PvdA. (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

Bij Aya op de koffie: raadslid PvdA wekelijks in gesprek met inwoners

Algemeen

ALMERE – Raadslid Aya Selman van de PvdA gaat iedere woensdagmiddag in gesprek met inwoners om op te halen wat er leeft in de stad. Ze voert de gesprekken niet in het stadhuis, maar met een kop koffie in een café in het centrum van Stad. “Vandaar de titel ‘Op de koffie bij Aya’”, zegt Selman, “ik wil met deze gesprekken de politiek dichterbij de inwoners brengen.” Almere DEZE WEEK was bij een gesprek aanwezig.

Door Robert Mienstra

Petra de Booij had zich voor het koffiegesprek bij Selman aangemeld. Selman en De Booij hadden elkaar wel eens gezien op de Politieke Markt, maar hadden nog nooit echt kennis gemaakt. Met een kop koffie erbij kwam het gesprek snel op gang. De Booij wilde met het raadslid praten over de toegankelijkheid van Almere.

Luisteren

Selman was aanvankelijk vooral het luisterend oor voor De Booij. Die pleit ervoor om toegankelijkheid als natuurlijk onderdeel van al het beleid van de gemeente mee te nemen. “Het gaat niet alleen om fysieke toegankelijkheid. Maar bijvoorbeeld ook wat de gemeente digitaal naar buiten brengt. Wat daar staat is vaak voor veel mensen veel te moeilijk. Wat er in de raad gebeurt, wordt lang niet door iedereen begrepen.”
De Booij pleitte ervoor dat als toegankelijkheid vanaf het begin in bouwplannen, dus in de ontwerpen, wordt meegenomen, dat de kosten dan niet – of niet veel – hoger zullen uitvallen. “Tachtig procent van Nederland is ingericht op de gemiddelde inwoner, maar we moeten niet denken in die hokjes van mensen met een beperking. Het uitgangspunt moet zijn dat Nederland voor iedereen toegankelijk is. We moeten het hebben over honderd procent.”, stelde De Booij.

Iedereen

Op de vraag van Selman wat zij, en de andere raadsleden, voor honderd procent inclusiviteit kunnen betekenen gaf De Booij mee dat het beleid altijd meteen voor iederéén moet zijn. “Veranker dat overal in. Raadsleden moeten als uitgangspunt hebben dat het niet over groepen met toegankelijkheidsproblemen moet gaan, maar meteen over iedereen.”

Navragen

Selman stelde dat de gemeente wel degelijk inclusiviteit hanteert. Maar ze zegde aan De Booij toe dat ze gaat navragen hoe dat nu daadwerkelijk zit. “Over twee weken kom ik er bij je op terug. Wellicht moeten we in het stadhuis het veel meer gaan hebben over iedereen, en niet over aparte doelgroepen.”

Blij

De Booij was blij met het gesprek. “Ik heb nu een gezicht bij een raadslid en voel me als inwoner echt gehoord. Ik kijk uit naar de terugkoppeling van Aya.”

Aanmelden voor ‘Bij Aya op de koffie’ kan nog steeds. Het handigste is dit via de facebook van Aya Selman te doen.