De voormalige gevangenis (Foto: Almere DEZE WEEK)
De voormalige gevangenis (Foto: Almere DEZE WEEK)

Rijk wilde aanvankelijk honderden asielzoekers in gevangenis

Politiek

Rijk wilde aanvankelijk honderden asielzoekers in gevangenis

ALMERE - Het college kiest ervoor om met het Rijk te gaan onderhandelen over de komst van kansarme asielzoekers in de voormalige gevangenis. Daar moet dan wel een behoorlijke tegenprestatie tegenover staan. Dat onderhandelen zin heeft blijkt wel uit het feit dat het Rijk er aanvankelijk honderden asielzoekers wilde huisvesten. Dat was voor de gemeente onbespreekbaar.

Door Marcel Beijer

Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt waar wethouder Froukje de Jonge de raadsleden toestemming vroeg om te gaan mogen onderhandelen met het Rijk. Zoals bekend wil het ministerie van Justitie en Veiligheid (J en V) met een pilotproject de leegstaande gevangenis gebruiken om ‘veiligelanders’ op te vangen: asielzoekers die weinig kans maken op een langer verblijf in Nederland. In het verleden zorgde deze groep elders in het land regelmatig voor overlast.

Geen poot om op te staan

De Jonge liet weten dat het ministerie aanvankelijk ‘honderden’ veiligelanders in het pand wilde huisvesten. Dat was voor het college onbespreekbaar “want net als iedereen maken ook wij ons grote zorgen.” Het geeft volgens de wethouder wel aan dat er te praten valt met het Rijk. Ze stelt dan ook voor om de onderhandelingen met het Rijk verder aan te gaan, zeker omdat de gemeente juridisch gezien ‘geen poot heeft om op te staan’: het ministerie kan het plan gewoon doordrukken. “Als we gaan onderhandelen kunnen we ook de randvoorwaarden noemen. Dan denk ik vooral aan de veiligheid en de mogelijkheid van een noodstop.”
Die noodstop houdt in dat het pilotproject bij eventuele incidenten direct wordt stopgezet. Wat het college betreft hebben de bewoners en winkeliers een grote stem om die noodknop in te drukken.

Geen harde uitspraak

De gemeenteraad moet dus nog akkoord gaan met het pilotproject. Donderdagavond leek een meerderheid nog steeds niet erg enthousiast. Die beslissing moet nog genomen worden. Een eventueel ‘nee’ kan door het Rijk dus terzijde worden geschoven. Of het ministerie ook daadwerkelijk van dat recht gebruik gaat maken, is onduidelijk. “Daar hebben ze nog geen harde uitspraak over gedaan”, gaf De Jonge na enig aandringen toe.

Participatie

Het college wil daarom eerst helder hebben hoe het definitieve verzoek van J en V eruit gaat zien en welke tegenprestaties daar tegenover staan. Met dat totaalpakket kan dan vervolgens het participatietraject worden ingezet met bewoners en winkeliers.