De sloop van de Trekvogel is begonnen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De sloop van de Trekvogel is begonnen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Weinig hoop meer op behoud De Trekvogel

Algemeen

ALMERE – Er lijkt weinig hoop meer voor het lot van De Trekvogel waar de sloopwerkzaamheden inmiddels zijn begonnen. Er ligt een verzoek bij de staatssecretaris om het oudste pand van Almere tot monument aan te wijzen, maar het is twijfelachtig of dat verzoek op tijd komt.

Door Marcel Beijer

Het gebouw is eigendom van de stichting Flevolandschap en wordt momenteel ontdaan van asbest en gaat dan tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw bezoekerscentrum. Wethouder Kees Ahles liet donderdagavond tijdens de Politieke Markt weten dat de gemeente geen enkele stem heeft met betrekking tot de sloop. Het verzoek van een aantal partijen om het pand van de slopershamer te redden, komt dus te laat. “U heeft een jaar de tijd gehad”, zei Ahles. “Nu ligt de bevoegdheid bij Flevolandschap. De gemeente kan het niet tegenhouden omdat er geen vergunning hoeft te worden aangevraagd. Een melding van Flevolandschap volstond.”

Sloop stil leggen

Wel zegde de wethouder toe met Flevolandschap te zullen bellen om de sloop een paar weken stil te leggen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoekt namelijk in opdracht van staatssecretaris Uslu of De Trekvogel een voorlopige aanwijzing als Rijksmonument kan krijgen. Zo’n proces kan twee tot drie weken duren, liet Ahles weten.

Stadsherstel Amsterdam

Ook Stadsherstel Amsterdam blijkt met een onderzoek bezig of zij zich wellicht over het voormalige RIJP-gebouw kan ontfermen. Stadsherstel werkt in een straal van 45 kilometer rond de hoofdstad en heeft sinds de oprichting in 1956 vele honderden markante gebouwen voor sloop behoed door ze over te nemen, te restaureren en te herbestemmen.