De foto’s zijn tot 12 mei te zien voor de ingang van het WTC Almere.  (Foto: aangeleverd)
De foto’s zijn tot 12 mei te zien voor de ingang van het WTC Almere. (Foto: aangeleverd)

Tentoonstelling geeft gezicht aan gedupeerden toeslagenaffaire

Algemeen

STAD CENTRUM  - Sinds afgelopen vrijdag is de tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ te zien in Almere. Acht levensgrote foto’s geven een gezicht aan de gedupeerden van het toeslagenschandaal. 

De foto’s staan opgesteld tussen het Busplein en de ingang van het WTC Almere en zijn tot 12 mei te zien in Almere. Dinsdag 18 april om 19.00 uur wordt de tentoonstelling officieel gepend, met SP-fractievoorzitter Hans Everhard als gastheer. Wethouder Froukje de Jonge houdt een openingstoespraak, fotograaf Bert Teunissen zal zijn werk toelichten en Derya Selvi spreekt namens de getroffen ouders en kinderen.

De rondtrekkende tentoonstelling deed eerder onder andere Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Eindhoven en afgelopen maand Amsterdam aan. De foto’s zijn een selectie uit het fotoboek ‘Weggecijferd. Teruggevochten’, met honderd portretten en verhalen van gezinnen die getroffen zijn door het toeslagenschandaal. Met het boek, gemaakt in opdracht van de Socialistische Partij (SP), wil Teunissen aantonen dat de gedupeerden geen dossiernummer zijn maar gewone mensen die zich van geen kwaad bewust waren. 

Met ruim 2700 slachtoffers heeft Almere naar rato de meeste gedupeerden. In november 2020 werd in Muziekwijk ‘Number 90’ geopend, een ontmoetingsruimte waar slachtoffers van het schandaal terecht kunnen en hulp krijgen. De gemeente deed naar aanleiding van het toeslagenschandaal onderzoek naar hoe er in de gemeentelijke uitvoering beter omgegaan kan worden met inwoners die tegen knellende overheidsregels aanlopen.