Bij Vis à Vis wordt druk gerepeteerd en krijgt het decor vorm.(Foto: Marinus Vroom)
Bij Vis à Vis wordt druk gerepeteerd en krijgt het decor vorm.(Foto: Marinus Vroom)

Vis à Vis gestart met repetities voor Poppy

Uit

ALMERE – Bij Vis à Vis zijn de repetities gestart voor de nieuwe voorstelling Poppy. Almere DEZE WEEK nam een kijkje op het terrein van het Almeerse theatergezelschap, waar het decor al vorm begint te krijgen.

Door Petra Onderwater

“Poppy is een magisch realistisch sprookje vol humor. We pakken weer groots uit met speciale effecten en een decor vol verrassingen, maar hopen mensen vooral ook te raken met het verhaal”, vertelt Rutger Buiter, die samen met Marianne Seine en Marinus Vroom de artistiek kern van Vis à Vis vormt. 

De acteurs zijn net klaar met repeteren. Technici zijn bezig met een grote draaiende schijf in het decor. De extra tribune, die in coronatijd was neergezet om het publiek te spreiden, is omgebouwd tot een hellend speelvlak dat nog moet worden bekleed. “De palen worden omgetoverd tot bomen”, wijst Buiter. “We recyclen altijd alles wat we gebruiken. Zo ook het decor van Schoonschip, de openingsvoorstelling van de Floriade. Die hebben we getransformeerd tot een intieme theatertent.”

Absurdistische wereld

In de nieuwe voorstelling gaat het meisje Poppy met haar ouders op vakantie naar De Woudreus, één van de laatste overgebleven toeristische attracties. De reis neemt echter een plotselinge wending. “Poppy belandt in een absurdistische wereld, waar de klimaatverandering al verder is gevorderd en mensen op drift zijn geraakt. Een soort dystopische blik op de toekomst”, vertelt Buiter. “Groepen toeristen zijn er de weg kwijtgeraakt. Samen met een vriend uit onverwachte hoek probeert Poppy haar dwalende ouders terug te vinden.”

Klimaatdebat

Vis à Vis wil met Poppy de verschillende standpunten in het klimaatdebat laten zien. “Zonder belerend te willen zijn”, benadrukt Buiter. “We zoeken altijd de humor en hopen dat we mensen kunnen ontroeren en ontwapenen, dat ze hun gedrag herkennen en om zichzelf kunnen lachen.”

De theatermakers willen vooral ook het perspectief door de ogen van een kind voelbaar maken. “Daarom werken we voor het eerst samen met vier jonge actrices van Theaterschool Almere, die op wisselende avonden meespelen. Zij zijn de generatie die oog in oog komt te staan met de gevolgen van de klimaatcrisis.”

Figuranten

Er doen ook 85 figuranten mee. “Twintig per avond. Zij vormen als het ware de meute, een zwerm van mensen. Ook zij zijn druk aan het repeteren”, vertelt Buiter. “Het zijn ook veel trouwe bezoekers van onze shows, die het leuk vinden om zelf een keer mee te kunnen doen.”

Poppy speelt van 24 mei t/m 30 juli. Meer info en kaarten: visavis.nl

(Foto: Marinus Vroom)